Japan heeft het risico dat een grote tsunami een van zijn kerncentrales zou beschadigen, onderschat. Dat zegt een onderzoeksteam van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), dat momenteel op bezoek is in Japan.

Dat meldt de BBC. Wel noemt het team de reactie van Japan op de nucleaire crisis in Fukushima "voorbeeldig".

Muur

Het team van experts, onder leiding van de Brit Mike Weightman, onderzoekt de ramp in de beschadigde kerncentrale van Fukushima. In hun rapport wijzen de experts er onder meer op dat de 5,7 meter hoge muur die de site moest beschermen tegen tsunami's, te laag was.

De tsunami die volgde op de zware aardbeving van 11 maart vernielde de noodgeneratoren van de kerncentrale. Door het uitvallen van het koelsysteem raakten in enkele reactoren de brandstofstaven oververhit met meltdowns als gevolg.

Herzien

De Japanse regering zegt het rapport van het IAEA te aanvaarden en zal de veiligheidsvoorschriften herzien.

Het definitieve rapport van het IAEA-team, onder leiding van de Brit Mike Weightman, wordt eind juni voorgesteld in Wenen. (KVDA)

Japan heeft het risico dat een grote tsunami een van zijn kerncentrales zou beschadigen, onderschat. Dat zegt een onderzoeksteam van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), dat momenteel op bezoek is in Japan. Dat meldt de BBC. Wel noemt het team de reactie van Japan op de nucleaire crisis in Fukushima "voorbeeldig". Muur Het team van experts, onder leiding van de Brit Mike Weightman, onderzoekt de ramp in de beschadigde kerncentrale van Fukushima. In hun rapport wijzen de experts er onder meer op dat de 5,7 meter hoge muur die de site moest beschermen tegen tsunami's, te laag was. De tsunami die volgde op de zware aardbeving van 11 maart vernielde de noodgeneratoren van de kerncentrale. Door het uitvallen van het koelsysteem raakten in enkele reactoren de brandstofstaven oververhit met meltdowns als gevolg. Herzien De Japanse regering zegt het rapport van het IAEA te aanvaarden en zal de veiligheidsvoorschriften herzien. Het definitieve rapport van het IAEA-team, onder leiding van de Brit Mike Weightman, wordt eind juni voorgesteld in Wenen. (KVDA)