De overheden in Tokio en Seoel lieten weten dat hun vliegtuigen onaangekondigd door het luchtruim zijn gevlogen, meldt BBC World News. Peking heeft nog niet officieel gereageerd.

Acht onbewoonde eilanden

Het conflict draait om de Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee. De onbewoonde archipel wordt gecontroleerd door Japan, maar opgeëist door China onder de naam Diaoyu. Ook Taiwan claimt het gezag over de acht eilanden die wellicht op een gasbel liggen.

De Senkaku-eilanden, Reuters
De Senkaku-eilanden © Reuters

De spanningen zijn de voorbije dagen verder opgelopen nadat China zaterdag eenzijdig een luchtverdedigingszone heeft ingesteld boven het gebied. Peking eist dat alle vliegtuigen die boven de eilanden vliegen, zich bij de Chinese autoriteiten aanmelden. De regering dreigt met 'defensieve noodmaatregelen' tegen piloten die de regel aan hun laars lappen.

Zowel de Verenigde Staten als Japan noemen de maatregel van China een 'eenzijdige poging om het status quo in de Oost-Chinese Zee met geweld te veranderen'. De zaak doet vrezen voor een militaire escalatie van de toestand in het gebied.

De Senkaku-eilanden op Google Maps

De overheden in Tokio en Seoel lieten weten dat hun vliegtuigen onaangekondigd door het luchtruim zijn gevlogen, meldt BBC World News. Peking heeft nog niet officieel gereageerd. Acht onbewoonde eilanden Het conflict draait om de Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese Zee. De onbewoonde archipel wordt gecontroleerd door Japan, maar opgeëist door China onder de naam Diaoyu. Ook Taiwan claimt het gezag over de acht eilanden die wellicht op een gasbel liggen.De spanningen zijn de voorbije dagen verder opgelopen nadat China zaterdag eenzijdig een luchtverdedigingszone heeft ingesteld boven het gebied. Peking eist dat alle vliegtuigen die boven de eilanden vliegen, zich bij de Chinese autoriteiten aanmelden. De regering dreigt met 'defensieve noodmaatregelen' tegen piloten die de regel aan hun laars lappen.Zowel de Verenigde Staten als Japan noemen de maatregel van China een 'eenzijdige poging om het status quo in de Oost-Chinese Zee met geweld te veranderen'. De zaak doet vrezen voor een militaire escalatie van de toestand in het gebied.De Senkaku-eilanden op Google Maps