Het plan van de Japanse regering, dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, voorziet de oprichting van een nieuwe instelling die gefinancierd wordt door de overheid en private elektriciteitsbedrijven in Japan. De schadevergoedingen voor de bedrijven en zowat 85.000 ontheemde bewoners uit de buurt van de kerncentrale dreigen Tepco tientallen miljarden euro te kosten.

De nieuw op te richten instelling moet Tepco daarbij financieel bijstaan, door middel van kapitaalinjecties en leningen. Op die manier moet ook het bankroet van het bedrijf worden vermeden. "We doen dit niet om Tepco te redden, maar wel om ervoor te zorgen dat de slachtoffers snel vergoed worden", benadrukte premier Naoto Kan in het parlement.

Beheerder Tepco (Tokyo Electric Power Co) heeft er alvast mee ingestemd om, in ruil voor de overheidssteun, besparingsmaatregelen door te voeren. Naast de schadevergoedingen, moet Tepco naar schatting ook voor 1 biljoen yen (bijna 9 miljard euro) gas, olie en kolen inkopen, om de productiecapaciteit te vervangen die in Fukushima verloren is gegaan. (Belga)

Het plan van de Japanse regering, dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, voorziet de oprichting van een nieuwe instelling die gefinancierd wordt door de overheid en private elektriciteitsbedrijven in Japan. De schadevergoedingen voor de bedrijven en zowat 85.000 ontheemde bewoners uit de buurt van de kerncentrale dreigen Tepco tientallen miljarden euro te kosten. De nieuw op te richten instelling moet Tepco daarbij financieel bijstaan, door middel van kapitaalinjecties en leningen. Op die manier moet ook het bankroet van het bedrijf worden vermeden. "We doen dit niet om Tepco te redden, maar wel om ervoor te zorgen dat de slachtoffers snel vergoed worden", benadrukte premier Naoto Kan in het parlement. Beheerder Tepco (Tokyo Electric Power Co) heeft er alvast mee ingestemd om, in ruil voor de overheidssteun, besparingsmaatregelen door te voeren. Naast de schadevergoedingen, moet Tepco naar schatting ook voor 1 biljoen yen (bijna 9 miljard euro) gas, olie en kolen inkopen, om de productiecapaciteit te vervangen die in Fukushima verloren is gegaan. (Belga)