Italië: Senaat stemt in met samenlevingscontract voor holebi's, niet met adoptie

26/02/16 om 01:08 - Bijgewerkt om 01:08

De Italiaanse Senaat heeft het licht op groen gezet voor een samenlevingscontract voor mensen van hetzelfde geslacht. Het land was zowat het laatste in West-Europa waar er geen wettelijke band mogelijk was tussen homoseksuelen.

Italië: Senaat stemt in met samenlevingscontract voor holebi's, niet met adoptie

Actievoerders tijdens de Senaatzitting © AFP

Om de wet gestemd te krijgen, na bijna drie jaar debatteren, moest hij wel worden afzwakt. Zo zijn er geen adoptierechten verbonden aan het samenlevingscontract.

De Senaat keurde de wet goed met 173 voor en 71 tegen. Niemand onthield zich. De teksten moeten ook nog naar het Lagerhuis voor ze kracht van wet hebben.

"Vandaag zal in de boeken van deze legislatuur staan, en in de geschiedenis van ons land", aldus de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi op Facebook. Italië was zowat het laatste land in West-Europa waar er geen officieel partnerschap mogelijk was tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Geen adoptie

Het land stond onder druk van het Europees Hof voor de Mensenrechten en van het Grondwettelijk Hof. Maar de katholieke Kerk en de conservatieven lagen dwars.

Als de wetgevende procedure is afgerond, zullen koppels van hetzelfde geslacht in Italië dezelfde rechten hebben als getrouwde echtparen voor wat betreft erfenissen, wonen en pensioen. Ze zullen ook dezelfde naam kunnen aannemen. Maar adoptie is nog steeds onmogelijk. Een voorstel om homoseksuele paren het recht te geven de kinderen van hun partner te adopteren, werd op het laatste moment uit het wetsvoorstel gehaald, onder druk van centrum-rechts. Homorechtenorganisaties kondigden al aan dat ze op 5 maart gaan betogen in Rome tegen het ontbreken van adoptierechten.

(Belga/RR)

Onze partners