Italië en Malta hebben een conflict bijgelegd over gestrande bootvluchtelingen. Na een interventie van de Europese Commissie is Italië toch bereid ze op te nemen.

Een Turks schip redde de 140 bootvluchtelingen afgelopen donderdag in de Middelllandse Zee. De vluchtelingen zaten op twee bootjes voor het Italiaanse eiland Lampedusa.

Malta had gevraagd dat het schip de vluchtelingen naar Lampedusa - de dichtstbijzijnde haven - zou brengen, waar Italië een centrum voor asielzoekers en illegale migranten heeft.

Maar Italië hield vol dat de vluchtelingen werden gered in een zone die onder Maltese bevoegdheid valt.

Uiteindelijk ging Italië er toch mee akkoord om de vluchtelingen op te nemen. Volgens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gebeurde dat na een interventie van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie, die een gesprek had met de premiers van Italië en Malta.

Volgens de Italiaanse regering werd de beslissing om de vluchtelingen toch toe te laten genomen uit humanitaire overwegingen en moet een en ander niet als een precedent beschouwd worden. Italië blijft erbij dat Malta de vluchtelingen had moeten opnemen.

Elk jaar proberen duizenden Afrikaanse migranten illegaal via de zee en Italië de Europese Unie binnen te komen. Vaak kapseizen hun bootjes of strandden ze.

Bron: BBC

Italië en Malta hebben een conflict bijgelegd over gestrande bootvluchtelingen. Na een interventie van de Europese Commissie is Italië toch bereid ze op te nemen.Een Turks schip redde de 140 bootvluchtelingen afgelopen donderdag in de Middelllandse Zee. De vluchtelingen zaten op twee bootjes voor het Italiaanse eiland Lampedusa.Malta had gevraagd dat het schip de vluchtelingen naar Lampedusa - de dichtstbijzijnde haven - zou brengen, waar Italië een centrum voor asielzoekers en illegale migranten heeft.Maar Italië hield vol dat de vluchtelingen werden gered in een zone die onder Maltese bevoegdheid valt.Uiteindelijk ging Italië er toch mee akkoord om de vluchtelingen op te nemen. Volgens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gebeurde dat na een interventie van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie, die een gesprek had met de premiers van Italië en Malta.Volgens de Italiaanse regering werd de beslissing om de vluchtelingen toch toe te laten genomen uit humanitaire overwegingen en moet een en ander niet als een precedent beschouwd worden. Italië blijft erbij dat Malta de vluchtelingen had moeten opnemen.Elk jaar proberen duizenden Afrikaanse migranten illegaal via de zee en Italië de Europese Unie binnen te komen. Vaak kapseizen hun bootjes of strandden ze.Bron: BBC