De Italiaanse regering zit in moeilijk vaarwater omwille van de door Europa gevraagde economische hervormingen. De kans op een val van de regering is reëel.
Volgens Umberto Bossi, minister van Nationale Hervormingen en leider van de Lega Nord is de Italiaanse regering "in gevaar" en kijkt het land op tegen "moeilijke tijden". De Lega Nord, de voornaamste coalitiepartner van de Forza Italia, de partij van Berlusconi, verwierp alle voorstellen om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar.

Berlusconi's Europese partners vragen oplossingen tegen woensdag om de financiële markten gerust te stellen. Berlusconi overlegt vandaag nog in zijn ambtswoning in Rome met de Lega Nord over de hervormingen, in het bijzonder van de pensioenen. Minister Bossi zelf neemt niet deel aan dit beraad.

Stapt Berlusconi op?

De leiders van de Eurozone ontmoeten elkaar woensdag op een Europese top om een strategie vast te leggen om de financiële crisis te bekampen. Verwacht wordt dat een plan wordt goedgekeurd om de Griekse schuldenlast te verminderen, om de Europese banken te versterken en meer slagkracht te geven en het Europees noodfonds performanter te maken.

Tijdens een voorbereidende top in het weekend kreeg Berlusconi nog een rake veeg uit de pan van de Franse president Sarkozy en de Duitste bondskanselier Merkel om de Italiaanse overheidsschuld in de komende jaren op een geloofwaardige manier onder controle te krijgen.

Voor het eerst heeft Berlusconi de mogelijkheid geopperd dat hij het politieke toneel zou verlaten na 17 jaar de Italiaanse politiek te hebben gedomineerd. "Ik hoop dat de omstandigheden zo evolueren dat ik binnen onafzienbare tijd mijn functie kan neerleggen, eventueel zou ik als lid in mijn partij actief blijven". Berlusconi benadrukt dat hij in afwachting daarvan zal doen wat zijn partij en de coalitiepartners van hem vragen. (INM)

De Italiaanse regering zit in moeilijk vaarwater omwille van de door Europa gevraagde economische hervormingen. De kans op een val van de regering is reëel. Volgens Umberto Bossi, minister van Nationale Hervormingen en leider van de Lega Nord is de Italiaanse regering "in gevaar" en kijkt het land op tegen "moeilijke tijden". De Lega Nord, de voornaamste coalitiepartner van de Forza Italia, de partij van Berlusconi, verwierp alle voorstellen om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar. Berlusconi's Europese partners vragen oplossingen tegen woensdag om de financiële markten gerust te stellen. Berlusconi overlegt vandaag nog in zijn ambtswoning in Rome met de Lega Nord over de hervormingen, in het bijzonder van de pensioenen. Minister Bossi zelf neemt niet deel aan dit beraad. Stapt Berlusconi op? De leiders van de Eurozone ontmoeten elkaar woensdag op een Europese top om een strategie vast te leggen om de financiële crisis te bekampen. Verwacht wordt dat een plan wordt goedgekeurd om de Griekse schuldenlast te verminderen, om de Europese banken te versterken en meer slagkracht te geven en het Europees noodfonds performanter te maken. Tijdens een voorbereidende top in het weekend kreeg Berlusconi nog een rake veeg uit de pan van de Franse president Sarkozy en de Duitste bondskanselier Merkel om de Italiaanse overheidsschuld in de komende jaren op een geloofwaardige manier onder controle te krijgen. Voor het eerst heeft Berlusconi de mogelijkheid geopperd dat hij het politieke toneel zou verlaten na 17 jaar de Italiaanse politiek te hebben gedomineerd. "Ik hoop dat de omstandigheden zo evolueren dat ik binnen onafzienbare tijd mijn functie kan neerleggen, eventueel zou ik als lid in mijn partij actief blijven". Berlusconi benadrukt dat hij in afwachting daarvan zal doen wat zijn partij en de coalitiepartners van hem vragen. (INM)