De Israëlische regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er een referendum komt over de uitslag van de vredesgesprekken met de Palestijnen. Daarnaast besliste de regering-Netanyahu ook dat 104 Palestijnen zullen worden vrijgelaten. Op 30 juli starten normaal gezien opnieuw vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Die waren drie jaar lang opgeschort. De Israëlische regering heeft urenlang gediscussieerd over de beslissing van premier Benjamin Netanyahu om 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten die werden veroordeeld voor de vredesgesprekken van Oslo in 1993. De gevangenen zouden gedurende de negen maanden dat de vredesgesprekken zullen duren in fases vrijgelaten worden.

Onder hen zijn er ook Palestijnen met het Israëlisch staatsburgerschap. De regering bleek erg verdeeld over de vrijlatingsplannen, maar besliste uiteindelijk met 13 stemmen voor, 7 tegen en 2 onthoudingen om door te gaan met het plan. De vrijlatingen gebeuren met het oog op de vredesgesprekken die de Amerikanen hopen op te starten tussen Israël en de Palestijnen.

Gemengde emotiesDe beslissing om de Palestijnse gevangenen vrij te laten, maakt in Israël hevige emoties los. "Terroristen moeten geëlimineerd worden, niet vrijgelaten", zo citeerde de krant Jediot Achronot de rechtse minister van Economie Naftali Bennett. (Belga/INM)

De Israëlische regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er een referendum komt over de uitslag van de vredesgesprekken met de Palestijnen. Daarnaast besliste de regering-Netanyahu ook dat 104 Palestijnen zullen worden vrijgelaten. Op 30 juli starten normaal gezien opnieuw vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Die waren drie jaar lang opgeschort. De Israëlische regering heeft urenlang gediscussieerd over de beslissing van premier Benjamin Netanyahu om 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten die werden veroordeeld voor de vredesgesprekken van Oslo in 1993. De gevangenen zouden gedurende de negen maanden dat de vredesgesprekken zullen duren in fases vrijgelaten worden. Onder hen zijn er ook Palestijnen met het Israëlisch staatsburgerschap. De regering bleek erg verdeeld over de vrijlatingsplannen, maar besliste uiteindelijk met 13 stemmen voor, 7 tegen en 2 onthoudingen om door te gaan met het plan. De vrijlatingen gebeuren met het oog op de vredesgesprekken die de Amerikanen hopen op te starten tussen Israël en de Palestijnen. Gemengde emotiesDe beslissing om de Palestijnse gevangenen vrij te laten, maakt in Israël hevige emoties los. "Terroristen moeten geëlimineerd worden, niet vrijgelaten", zo citeerde de krant Jediot Achronot de rechtse minister van Economie Naftali Bennett. (Belga/INM)