Israëlische aanval op gebouw al-Jazeera en Associated Press, verschillende protestmarsen in Europa

Protest uit solidariteit met de Palestijnen. (15 mei 2021, Brussel) © Belga Image

Het Israëlische leger heeft zaterdag een aanval uitgevoerd op een gebouw van een tiental verdiepingen in de Gazastrook dat de Qatarese zender al-Jazeera en het Amerikaanse persbureau AP (Associated Press) huisvest, zo is ter plaatse vastgesteld. Op verschillende plaatsen in de wereld vonden zaterdag protesten plaats.

‘Een Israëlische aanval heeft de toren vernield zijn’, schreef Jon Gambrell, een journalist van het Amerikaanse persbureau, op Twitter. ‘Het leger verwittigde de eigenaar van de toren met de lokalen van AP dat het gebouw het doelwit van een aanval zou zijn’, had hij kort daarvoor geschreven.

Journalisten van AFP zagen hoe het dertien verdiepingen tellende gebouw door verscheidene raketten werd verpulverd. Al-Jazeera bevestigde op Twitter dat het zijn lokalen in dit gebouw had, en het zond rechtstreeks de beelden van de instortende toren in een stofwolk uit. ‘Bommen kunnen op ons kantoor vallen. We zijn de trappen vanop de elfde verdieping afgerend en zien het gebouw nu van ver’, had Fares Akram, een correspondent voor AP in de Gazastrook, kort daarvoor getwitterd.

‘Dit is een ongelooflijke beangstigende ontwikkeling’, zei president en ceo Gary Pruitt van AP in New York. ‘We zijn maar zeer nipt aan een verlies van een mensenleven ontsnapt.’

‘Wij hebben Israël meteen gezegd dat het vrijwaren van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een prioritaire verantwoordelijkheid is’, zei woorvoerster Jen Psaki van het Witte Huis.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft volgens zijn kabinet na de raid op het gebouw met de Amerikaanse president Joe Biden gebeld. Hij heeft daarbij ‘beklemtoond dat Israël er alles aan doet om niet-betrokkenen aan te pakken’, aldus het communiqué van het kabinet. Netanyahu insisteerde ook op het feit dat er een evacuatie van het gebouw, ‘waar zich terroristische doelwitten’ bevonden voor de aanval was gebeurd.

De bureauchef in Palestina en Israël van de Arabische nieuwszender al-Jazeera , Walid al-Oman, sprak van een ‘misdaad’ en een ‘poging om media het zwijgen op te leggen.’

Protesten

Niettegenstaande een verbod daartoe, probeerden mensen zaterdag in Parijs verzamelen te blazen om een pro-Palestijnse betoging te houden, zo hebben Franse media bericht.

De organisatoren van de betoging hebben beslist zich niet aan het verbod te houden. Zowat 4.200 politiemensen proberen al meer dan een uur betogers uiteen te drijven die verzamelen willen blazen aan Barbès-Rochechouart. De politie zet daarbij het waterkanon en traangas in, aldus de krant Le Parisien. Betogers gooien dan weer met projectielen.

Elders in Frankrijk, zoals in het noordelijke Rijsel, vinden wel toegelaten betogingen plaats. Ook op verschillende andere plaatsen in Europa was er zaterdag protest. Duizenden mensen namen deel aan optochten in bijvoorbeeld Madrid, Londen, Genève, Berlijn, Hamburg en Den Haag.

Ook in Irak en Tunesië betuigenden betogers hun steun aan de Palestijnen.

Duizenden demonstranten in Brussel

Ook aan het Albertinaplein in Brussel hebben duizenden protestanten deelgenomen aan een betoging tegen de escalatie van het geweld in Israël. Ter plaatse werd geopperd dat het om zo’n 6.000 betogers ging maar volgens officiële cijfers van de Brusselse politie waren er ongeveer 3.000 mensen aanwezig. Rond 17.00 uur joeg een felle regenbui wel heel wat betogers wel naar huis. De aanwezigen riepen slogans voor de bevrijding van het Palestijnse volk en tegen de Israëlische bezetting.

De manifestatie op het Albertinaplein was georganiseerd door de Association belgo-palestinienne (ABP), het Palestijns Democratisch Forum in Europa, het Forum démocratique palestinien en Europe, Palestina Solidariteit, het Platform Charleroi Palestine, het Rassemblement des démocrates arabes en Belgique en de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB).

De deelnemers eisen dat Israël stopt met bombarderen, maar ook dat er een einde komt aan de bezetting en het isolement van de Palestijnse gebieden. Ze klagen ook aan dat de voorbije maanden steeds meer Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever uit hun woningen zijn gezet, of hun woningen vernield hebben gezien, en dat midden in de coronapandemie. ‘Dit is duidelijk een politiek van apartheid, en talloze Palestijnse, Israëlische en internationale mensenrechtenorganisaties hebben dat de voorbije jaren ook al herhaaldelijk gezegd’, klinkt het bij de betogers. ‘België, de EU en de hele internationale gemeenschap moeten hiertegen optreden en de Israëlische overheid verantwoordelijk stellen.’

Andere betogers spreken over een koloniale bezetting en klagen ook de terughoudendheid van de internationele gemeenschap aan: ‘Genoeg gedialogeerd, er moet opgetreden worden tegen de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die Israel begaat. Er moeten sancties opgelegd worden, en er moet een boycot komen van Israëlische producten en bedrijven.’

Betogers beklommen zowel de standbeelden van koning Albert I en koningin Elisabeth als de gebouwen van de koninklijke bibliotheek, en zwaaiden met tientallen Palestijnse vlaggen. Enkelen staken vuurwerk af maar incidenten deden zich niet voor.

Partner Content