Via de huidige wetgeving kunnen 'stenengooiers' 20 jaar celstraf oplopen, op voorwaarde dat de rechter kan bewijzen dat de dader de bedoeling had om mensen te verwonden. Bijna dagelijks gooien Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever stenen naar Israëlische wagens. Ook bij confrontaties met de Israëlische politie worden vaak stenen gegooid.

Het nieuwe wetsontwerp voorziet 'tien jaar opsluiting voor het gooien van stenen of andere voorwerpen naar rijdende voertuigen zodanig dat de veiligheid van de passagier in het gedrang komt'. Nu lopen stenengooiers in de praktijk vaak twee jaar celstraf op.

Reuters
© Reuters

Het wetsontwerp wil de maximumstraf van 10 jaar voor de zwaarste misdrijven voorbehouden. Daders waarvan de duidelijke intentie om mensen te verwonden niet kan worden bewezen, zouden lichter worden bestraft.

Intentie stenengooier moeilijk bewijsbaar

Minister van Justitie Ayelet Shaked van het uiterst rechtse Het Joodse Huis ligt aan de basis van het wetsontwerp, maar moet wel nog wachten op de parlementaire goedkeuring van de Knesset. Volgens haar krijgen betogers die stenen gooien 'erg milde straffen in vergelijking met hun misdaden', omdat hun oogmerk om mensen te verwonden moeilijk bewijsbaar is.

Ayelet Shaked, Reuters
Ayelet Shaked © Reuters

Op haar Facebookpagina schreef Shaked verder dat het amendement de verantwoordelijkheid bij de stenengooier legt en niet langer bij de aanklager. 'Iedereen die stenen gooit naar auto's of mensen moet aannemen dat iemand gewond raakt.'

'Israëls naam zwart maken'

Na de samenkomst van de regering had premier Benjamin Netanyahu het over de 'internationale campagne om Israëls naam zwart te maken'. De internationale gemeenschap zou volgens Netanyahu het bestaansrecht van zijn land in twijfel trekken en opvallend stil blijven als het gaat om 'belangrijke conflicten en mensenrechtenschendingen in het buitenland'.

Benjamin Netanyahu, Reuters
Benjamin Netanyahu © Reuters

Die uitspraken van Netanyahu hebben alles te maken met het Palestijnse voorstel van vrijdag om de Israëlische voetbalbond te schorsen uit de wereldvoetbalbond FIFA. Dat voorstel werd op het nippertje ingetrokken, maar de Israëlische premier wees erop dat de Palestijnen Israël verder blijven boycotten.

(NC)

Via de huidige wetgeving kunnen 'stenengooiers' 20 jaar celstraf oplopen, op voorwaarde dat de rechter kan bewijzen dat de dader de bedoeling had om mensen te verwonden. Bijna dagelijks gooien Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever stenen naar Israëlische wagens. Ook bij confrontaties met de Israëlische politie worden vaak stenen gegooid. Het nieuwe wetsontwerp voorziet 'tien jaar opsluiting voor het gooien van stenen of andere voorwerpen naar rijdende voertuigen zodanig dat de veiligheid van de passagier in het gedrang komt'. Nu lopen stenengooiers in de praktijk vaak twee jaar celstraf op. Het wetsontwerp wil de maximumstraf van 10 jaar voor de zwaarste misdrijven voorbehouden. Daders waarvan de duidelijke intentie om mensen te verwonden niet kan worden bewezen, zouden lichter worden bestraft. Minister van Justitie Ayelet Shaked van het uiterst rechtse Het Joodse Huis ligt aan de basis van het wetsontwerp, maar moet wel nog wachten op de parlementaire goedkeuring van de Knesset. Volgens haar krijgen betogers die stenen gooien 'erg milde straffen in vergelijking met hun misdaden', omdat hun oogmerk om mensen te verwonden moeilijk bewijsbaar is.Op haar Facebookpagina schreef Shaked verder dat het amendement de verantwoordelijkheid bij de stenengooier legt en niet langer bij de aanklager. 'Iedereen die stenen gooit naar auto's of mensen moet aannemen dat iemand gewond raakt.' Na de samenkomst van de regering had premier Benjamin Netanyahu het over de 'internationale campagne om Israëls naam zwart te maken'. De internationale gemeenschap zou volgens Netanyahu het bestaansrecht van zijn land in twijfel trekken en opvallend stil blijven als het gaat om 'belangrijke conflicten en mensenrechtenschendingen in het buitenland'.Die uitspraken van Netanyahu hebben alles te maken met het Palestijnse voorstel van vrijdag om de Israëlische voetbalbond te schorsen uit de wereldvoetbalbond FIFA. Dat voorstel werd op het nippertje ingetrokken, maar de Israëlische premier wees erop dat de Palestijnen Israël verder blijven boycotten. (NC)