De 33e regering van Israël wordt ingezworen tijdens een officiële plechtigheid in het parlement. Eerste minister Benjamin Netanyahu, die aan zijn derde ambtstermijn begint, maakt ook de namen van de nieuwe minister, hun functies en hun taakomschrijving bekend.

Deze aankondiging wordt gevolgd door een parlementaire zitting waar alle politieke partijen de nieuwe regering beoordelen. Vooral van de ultraorthodoxe partijen zoals Shas en United Torah Judaism, die uit de coalitie werden gelaten, wordt veel tegenkanting verwacht. Eenmaal het parlement de regering goedkeurt, kunnen Netanyahu en zijn ministers de eed afleggen.

De nieuwe regering van Israël zal op korte termijn enkele moeilijke punten moeten aanpakken. Met onveiligheid en instabiliteit in het Midden-Oosten als centraal thema. Maar dat lijkt er voorlopig niet aan te komen.

Kolonisatie Westelijke Jordaanoever Viceminister van Defensie en afgevaardigde van de partij van Netanyahu Danny Danon liet via de openbare omroep weten dat de nieuwe regering de kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever zal opdrijven. "Het tijdperk van Ehud Barak is voorbij," zegt Danon. "De nieuwe regering gaat de kolonisatie in Judea en Samaria in de Westelijke Jordaanoever, in Galilea en de Negev versterken."

Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, wil de vredesonderhandelingen, die stil liggen sinds september 2012, pas hervatten indien een volledige bouwstop van de nederzettingen in de Palestijnse gebieden ingeroepen worden. Daarnaast eist hij de vastlegging van de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967.

Sinds de Zesdaagse Oorlog werden reeds 250 kolonies gebouwd, die door ongeveer 520.000 Israëlische kolonisten bewoond worden, op delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. En het ziet er naar uit dat dit aantal alleen maar zal stijgen.

Uitdagingen
Naast de Israëlisch-Palestijnse kwestie, moet de regering zich ook buigen over het nucleair conflict met Iran. Moshe Jaalon, de nieuwe minister van Defensie, zou niet van geweld willen weten in de kwestie rond het Iraans atoomprogramma zolang de diplomatieke middelen niet zijn uitgeput.

Ook het intern beleid houdt enkele uitdagingen in voor de nieuwe regering. Waaronder het opstellen van een financieel plan zodat een kleine drie miljard euro overheidsuitgaven kan geschrapt worden, de structurele ongelijkheid binnen de Israëlische samenleving, het verlagen van de kosten voor huisvesting en het verhogen van de belastingen voor de middenklasse. (LS)

De 33e regering van Israël wordt ingezworen tijdens een officiële plechtigheid in het parlement. Eerste minister Benjamin Netanyahu, die aan zijn derde ambtstermijn begint, maakt ook de namen van de nieuwe minister, hun functies en hun taakomschrijving bekend. Deze aankondiging wordt gevolgd door een parlementaire zitting waar alle politieke partijen de nieuwe regering beoordelen. Vooral van de ultraorthodoxe partijen zoals Shas en United Torah Judaism, die uit de coalitie werden gelaten, wordt veel tegenkanting verwacht. Eenmaal het parlement de regering goedkeurt, kunnen Netanyahu en zijn ministers de eed afleggen. De nieuwe regering van Israël zal op korte termijn enkele moeilijke punten moeten aanpakken. Met onveiligheid en instabiliteit in het Midden-Oosten als centraal thema. Maar dat lijkt er voorlopig niet aan te komen. Kolonisatie Westelijke Jordaanoever Viceminister van Defensie en afgevaardigde van de partij van Netanyahu Danny Danon liet via de openbare omroep weten dat de nieuwe regering de kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever zal opdrijven. "Het tijdperk van Ehud Barak is voorbij," zegt Danon. "De nieuwe regering gaat de kolonisatie in Judea en Samaria in de Westelijke Jordaanoever, in Galilea en de Negev versterken." Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, wil de vredesonderhandelingen, die stil liggen sinds september 2012, pas hervatten indien een volledige bouwstop van de nederzettingen in de Palestijnse gebieden ingeroepen worden. Daarnaast eist hij de vastlegging van de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Sinds de Zesdaagse Oorlog werden reeds 250 kolonies gebouwd, die door ongeveer 520.000 Israëlische kolonisten bewoond worden, op delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. En het ziet er naar uit dat dit aantal alleen maar zal stijgen. Uitdagingen Naast de Israëlisch-Palestijnse kwestie, moet de regering zich ook buigen over het nucleair conflict met Iran. Moshe Jaalon, de nieuwe minister van Defensie, zou niet van geweld willen weten in de kwestie rond het Iraans atoomprogramma zolang de diplomatieke middelen niet zijn uitgeput. Ook het intern beleid houdt enkele uitdagingen in voor de nieuwe regering. Waaronder het opstellen van een financieel plan zodat een kleine drie miljard euro overheidsuitgaven kan geschrapt worden, de structurele ongelijkheid binnen de Israëlische samenleving, het verlagen van de kosten voor huisvesting en het verhogen van de belastingen voor de middenklasse. (LS)