De Amerikaanse zakenkrant berichtte dat Israël vertrouwelijke informatie had verkregen over de onderhandelingen om argumenten te verzamelen tegen een mogelijke overeenkomst. 'Deze beweringen zijn volkomen vals', laat een hoge ambtenaar van het kabinet van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu aan de Amerikaanse nieuwszender CNN weten. 'De staat Israël doet niet aan spionage tegen de Verenigde Staten of Israëls andere bondgenoten.'

In het rapport dat in de Wall Street Journal verscheen spreken Amerikaanse ambtenaren dat tegen. Het Witte Huis zou volgens hen maar moeilijk kunnen verteren dat de Israëlische regering informatie sprokkelde en die deelde met onder meer Amerikaanse wetgevers om hun steun voor een akkoord te ondergraven.

'Dat de VS en Israël elkaar bespioneren is één ding. Het is iets anders wanneer Israël Amerikaanse geheimen steelt en die doorspeelt aan Amerikaanse wetgevers om de Amerikaanse diplomatie te ondermijnen', zegt een hoge VS-ambtenaar, volgens de krant.

Israëlisch ambassadeur Ron Dermer ontkent

Israël zou gesprekken hebben afgeluisterd en informatie hebben verkregen via diplomatieke contactpersonen in Europa, informanten en briefings van de VS, meldt het rapport. Israëlisch ambassadeur Ron Dermer zou gelobbyd hebben bij Amerikaanse Congresleden net voor een interimakkoord met Iran in november 2013. Dermer en andere Israëlische ambtenaren zouden hen ook gebrieft hebben eerder dit jaar. In diezelfde Wall Street Journal ontkent Aaron Sagui, woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington, dat stellig. 'Ambassadeur Dermer heeft nooit vertrouwelijke inlichitngen gedeeld met Congresleden.'

Het rapport legt een extra bom onder de verstandhouding tussen Amerikaans president Barack Obama en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Vorige week al leidden Netanyahu's uitlatingen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in zijn thuisland tot wrevel.

Ook de toespraak van Netanyahu voor het Huis van Afgevaardigden, drie weken geleden op uitnodiging van Republikeins voorzitter John Boehner, stemde het Witte Huis allesbehalve tevreden. In die toespraak waarschuwde de Israëlische premier dat de voorgestelde overeenkomst tussen Iran en andere wereldmachten een 'bad deal' was, die Iran er niet zou van verhinderen kernwapens te verkrijgen. (NC)

De Amerikaanse zakenkrant berichtte dat Israël vertrouwelijke informatie had verkregen over de onderhandelingen om argumenten te verzamelen tegen een mogelijke overeenkomst. 'Deze beweringen zijn volkomen vals', laat een hoge ambtenaar van het kabinet van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu aan de Amerikaanse nieuwszender CNN weten. 'De staat Israël doet niet aan spionage tegen de Verenigde Staten of Israëls andere bondgenoten.' In het rapport dat in de Wall Street Journal verscheen spreken Amerikaanse ambtenaren dat tegen. Het Witte Huis zou volgens hen maar moeilijk kunnen verteren dat de Israëlische regering informatie sprokkelde en die deelde met onder meer Amerikaanse wetgevers om hun steun voor een akkoord te ondergraven. 'Dat de VS en Israël elkaar bespioneren is één ding. Het is iets anders wanneer Israël Amerikaanse geheimen steelt en die doorspeelt aan Amerikaanse wetgevers om de Amerikaanse diplomatie te ondermijnen', zegt een hoge VS-ambtenaar, volgens de krant. Israëlisch ambassadeur Ron Dermer ontkentIsraël zou gesprekken hebben afgeluisterd en informatie hebben verkregen via diplomatieke contactpersonen in Europa, informanten en briefings van de VS, meldt het rapport. Israëlisch ambassadeur Ron Dermer zou gelobbyd hebben bij Amerikaanse Congresleden net voor een interimakkoord met Iran in november 2013. Dermer en andere Israëlische ambtenaren zouden hen ook gebrieft hebben eerder dit jaar. In diezelfde Wall Street Journal ontkent Aaron Sagui, woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington, dat stellig. 'Ambassadeur Dermer heeft nooit vertrouwelijke inlichitngen gedeeld met Congresleden.'Het rapport legt een extra bom onder de verstandhouding tussen Amerikaans president Barack Obama en Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Vorige week al leidden Netanyahu's uitlatingen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in zijn thuisland tot wrevel. Ook de toespraak van Netanyahu voor het Huis van Afgevaardigden, drie weken geleden op uitnodiging van Republikeins voorzitter John Boehner, stemde het Witte Huis allesbehalve tevreden. In die toespraak waarschuwde de Israëlische premier dat de voorgestelde overeenkomst tussen Iran en andere wereldmachten een 'bad deal' was, die Iran er niet zou van verhinderen kernwapens te verkrijgen. (NC)