De deal bepaalt onder meer dat Israël zich niet langer soeverein verklaart over door Palestijnen bewoonde gebieden op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit de mededeling die Trump verspreidt.

Trump heeft het over 'een grote doorbraak'. 'Een historisch vredesakkoord tussen onze twee goede vrienden', aldus de president op Twitter. 'Ik kijk ernaar uit om hen zeer binnenkort te verwelkomen in het Witte Huis voor de formele ondertekening van de overeenkomst. Dat zal waarschijnlijk in de komende drie weken gebeuren. Ze zullen naar Washington komen', aldus de Amerikaanse president.

Buitenlandminister Mike Pompeo zei in een persverklaring dat het herstel van de betrekkingen een 'belangrijke stap naar vrede in het Midden-Oosten' is.

De regio's waarop Israël nu niet langer aanspraak zal maken, werden ook al vermeld in Trumps plan voor vrede in het Midden-Oosten. In de plaats daarvan maakt Tel Aviv werk van het aanknopen van betere banden met landen in de Arabische wereld.

De diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten waren al langer stopgezet. Met buurlanden Jordanië en Egypte onderhoudt Tel Aviv wel diplomatieke betrekkingen.

'Slecht voor Palestijnse zaak'

Het vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten wordt 'verworpen en veroordeeld' door Hamas, de extremistische organisatie die de plak zwaait op de Gazastrook. De Emiraten dienen hiermee de Palestijnse zaak niet, en geven 'een blanco cheque' voor een vervolg van de Israëlische bezetting, zegt Hamas-woordvoerder Hazem Qasem.

Ook bij de als gematigder bekendstaande PLO wordt het akkoord niet op applaus onthaald. 'Verleen ons alsjeblieft geen gunst', zegt een van de toplui van de PLO, Hanan Ashrawi, op Twitter. 'Wij zijn niemands vijgeblad'.

De Palestijnse Autoriteit spreekt in een mededeling van 'verraad van Jeruzalem en van de Palestijnse zaak'. Ze zien in de deal tussen Israël en de VAE een feitelijke erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. De 'schandelijke verklaring' moet dan ook onmiddellijk worden ingetrokken, klinkt het. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, zegt ook dat de Palestijnse ambassadeur in de Emiraten onmiddellijk wordt teruggeroepen.

De Emiraten halen aan dat het akkoord er kwam om te voorkomen dat de Palestijnen geen eigen staat kunnen stichten. Een van de bepalingen is dat Israël ervan afziet om de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

De deal bepaalt onder meer dat Israël zich niet langer soeverein verklaart over door Palestijnen bewoonde gebieden op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit de mededeling die Trump verspreidt.Trump heeft het over 'een grote doorbraak'. 'Een historisch vredesakkoord tussen onze twee goede vrienden', aldus de president op Twitter. 'Ik kijk ernaar uit om hen zeer binnenkort te verwelkomen in het Witte Huis voor de formele ondertekening van de overeenkomst. Dat zal waarschijnlijk in de komende drie weken gebeuren. Ze zullen naar Washington komen', aldus de Amerikaanse president. Buitenlandminister Mike Pompeo zei in een persverklaring dat het herstel van de betrekkingen een 'belangrijke stap naar vrede in het Midden-Oosten' is.De regio's waarop Israël nu niet langer aanspraak zal maken, werden ook al vermeld in Trumps plan voor vrede in het Midden-Oosten. In de plaats daarvan maakt Tel Aviv werk van het aanknopen van betere banden met landen in de Arabische wereld. De diplomatieke betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten waren al langer stopgezet. Met buurlanden Jordanië en Egypte onderhoudt Tel Aviv wel diplomatieke betrekkingen. Het vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten wordt 'verworpen en veroordeeld' door Hamas, de extremistische organisatie die de plak zwaait op de Gazastrook. De Emiraten dienen hiermee de Palestijnse zaak niet, en geven 'een blanco cheque' voor een vervolg van de Israëlische bezetting, zegt Hamas-woordvoerder Hazem Qasem.Ook bij de als gematigder bekendstaande PLO wordt het akkoord niet op applaus onthaald. 'Verleen ons alsjeblieft geen gunst', zegt een van de toplui van de PLO, Hanan Ashrawi, op Twitter. 'Wij zijn niemands vijgeblad'. De Palestijnse Autoriteit spreekt in een mededeling van 'verraad van Jeruzalem en van de Palestijnse zaak'. Ze zien in de deal tussen Israël en de VAE een feitelijke erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. De 'schandelijke verklaring' moet dan ook onmiddellijk worden ingetrokken, klinkt het. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, zegt ook dat de Palestijnse ambassadeur in de Emiraten onmiddellijk wordt teruggeroepen.De Emiraten halen aan dat het akkoord er kwam om te voorkomen dat de Palestijnen geen eigen staat kunnen stichten. Een van de bepalingen is dat Israël ervan afziet om de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te annexeren.