De 44-jarige David Haines werkte sinds 1999 als hulpverlener in conflictgebieden in de Balkan, Afrika en het Midden-Oosten. Hij werd in maart 2013 ontvoerd terwijl hij in Syrië aan de slag was voor de Franse ngo ACTED. Die reageert 'diep geschokt en ontzet', maar zegt dat de moord 'ons niet zal doen afwijken van ons engagement voor volken die lijden.'

Derde westerling

Haines is de derde westerling die wordt onthoofd door IS, na de twee Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

Na de onthoofding van Sotloff was aangekondigd dat een Britse gevangene het volgende slachtoffer kon zijn. Ook nu wordt opnieuw een Brit bedreigd, Alan Henning.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de video, die vannacht op het internet werd gezet, wel degelijk echt is. 'We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat hij niet authentiek is', zegt een woordvoerder..

Boodschap voor Cameron

De video begint volgens de BBC met beelden van de Britse premier David Cameron. Daarna komt Haines in beeld, net als Foley en Sotloff gekleed in een oranje overall en knielend voor een gemaskerde man met een mes in zijn handen.

Het slachtoffer zegt voor zijn onthoofding: 'Mijn naam is David Haines. Ik wil nog zeggen dat ik u, David Cameron, volledig verantwoordelijk acht voor mijn executie.' Hij verwijst naar de coalitie die Cameron - 'net als uw voorganger Tony Blair' - met de Verenigde Staten vormt tegen de Islamitische Staat. 'Helaas is het de Britse bevolking die de prijs betaalt.'

Daarop zegt de beul: 'Deze Britse man moet de prijs betalen voor uw belofte, Cameron, om de Peshmerga te bewapenen tegen de Islamitische Staat.'

Crisisvergadering

Cameron heeft al gereageerd. Hij noemt de moord op Haines verwerpelijk en schokkend. 'Dit is een daad van "pure evil" (echt kwaad). Mijn gedachten zijn bij de familie van Haines, die veel moed aan de dag hebben gelegd tijdens deze beproeving.'

De premier belooft 'al het mogelijke te zullen doen om de daders op te sporen en gerechtigheid te laten geschieden, hoelang dat ook duurt'. Cameron roept in Londen een crisisvergadering samen. De ministers zullen overleggen met de top van het leger.

De 44-jarige David Haines werkte sinds 1999 als hulpverlener in conflictgebieden in de Balkan, Afrika en het Midden-Oosten. Hij werd in maart 2013 ontvoerd terwijl hij in Syrië aan de slag was voor de Franse ngo ACTED. Die reageert 'diep geschokt en ontzet', maar zegt dat de moord 'ons niet zal doen afwijken van ons engagement voor volken die lijden.'Haines is de derde westerling die wordt onthoofd door IS, na de twee Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Na de onthoofding van Sotloff was aangekondigd dat een Britse gevangene het volgende slachtoffer kon zijn. Ook nu wordt opnieuw een Brit bedreigd, Alan Henning.Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de video, die vannacht op het internet werd gezet, wel degelijk echt is. 'We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat hij niet authentiek is', zegt een woordvoerder.. De video begint volgens de BBC met beelden van de Britse premier David Cameron. Daarna komt Haines in beeld, net als Foley en Sotloff gekleed in een oranje overall en knielend voor een gemaskerde man met een mes in zijn handen.Het slachtoffer zegt voor zijn onthoofding: 'Mijn naam is David Haines. Ik wil nog zeggen dat ik u, David Cameron, volledig verantwoordelijk acht voor mijn executie.' Hij verwijst naar de coalitie die Cameron - 'net als uw voorganger Tony Blair' - met de Verenigde Staten vormt tegen de Islamitische Staat. 'Helaas is het de Britse bevolking die de prijs betaalt.'Daarop zegt de beul: 'Deze Britse man moet de prijs betalen voor uw belofte, Cameron, om de Peshmerga te bewapenen tegen de Islamitische Staat.'Cameron heeft al gereageerd. Hij noemt de moord op Haines verwerpelijk en schokkend. 'Dit is een daad van "pure evil" (echt kwaad). Mijn gedachten zijn bij de familie van Haines, die veel moed aan de dag hebben gelegd tijdens deze beproeving.'De premier belooft 'al het mogelijke te zullen doen om de daders op te sporen en gerechtigheid te laten geschieden, hoelang dat ook duurt'. Cameron roept in Londen een crisisvergadering samen. De ministers zullen overleggen met de top van het leger.