IS pleegt aanslagen in Egypte: meer dan 100 doden

© Reuters

Militanten van Islamitische Staat (IS) hebben meerdere militaire checkpoints op het noordelijke deel van de Egyptische Sinaï aangevallen. De gecoördineerde aanslagen kostten aan meer dan 100 mensen het leven. Het gaat om een van de ergste aanslagen van de moderne Egyptische geschiedenis.

Soldaten, politiemannen, burgers en militanten werden gedood toen jihadisten van Islamitische Staat (IS) meerdere militaire checkpoints op het noordelijke deel van de Egyptische Sinaï aanvielen. Volgens persagentschap Reuters vielen er meer dan 100 doden: het gaat om een van de ergste aanslagen door militanten in de moderne Egyptische geschiedenis.

300 militanten en 8 uur strijd

De zogenaamde ‘Provincie Sinaï van de Islamitische Staat’ eiste de aanslag op en zei meer dan vijftien veiligheidsbasissen te hebben aangevallen en drie zelfmoordaanslagen te hebben gepleegd.

Een bron bij de veiligheidsdiensten vertelde Reuters dat zo’n 300 militanten, zwaarbewapend met onder andere luchtafweergeschut, deelnamen aan de aanslagen. Het leger meldde dat vijf checkpoints geraakt werden en dat de gevechten gedurende meer dan acht uur doorgingen.

Bezetting verhinderd

Veiligheidsdiensten stelden nog dat de militanten van plan waren Sheikh Zuweid te bezetten. ‘Maar we hebben met hen afgerekend en die bezetting verbroken’, aldus een van de bronnen tegen Reuters.

F-16’s van het leger en Apache-helikopters namen de regio onder vuur. Soldaten hadden al drie SUV’s met luchtafweergeschut vernietigd, zei het leger.

Het is de tweede grote aanslag in Egypte in één week tijd en geeft een aanzienlijke escalatie van geweld weer op het schiereiland tussen Israël, de Gazastrook en het Suezkanaal. Maandag nog werd de openbaar aanklager van Egypte gedood door een bomauto in Caïro.

Overheid omverwerpen

De jihadisten willen volgens het persagentschap de overheid in Caïro omverwerpen en hebben hun verzet opgedreven sinds 2013. Toen werd ex-president Mohamed Morsi afgezet door huidig president en toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi na massale protesten tegen Morsi’s beleid.

Morsi’s Moslimbroederschap wordt door Sisi als een bedreiging voor de nationale veiligheid beschouwd. Islamisten worden sinds de val van Morsi erg geviseerd in het land en de Moslimbroederschap werd gecategoriseerd als een terreurbeweging. Heel wat leden werden opgepakt en ter dood veroordeeld, onder wie ook Morsi zelf. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content