De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een video op jihadistische websites geplaatst waarin ze de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig opeist. Kassig werd in 2013 ontvoerd in Syrië.

In de video is een gemaskerde man te zien naast een afgehakt hoofd. De man bevestigt dat hij Peter Kassig heeft onthoofd. "Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land (...)", zegt hij met een Brits accent.

15 andere onthoofdingen

Het is nog niet duidelijk of de gemaskerde man "Jihadi John" is, de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

In dezelfde video, die ongeveer een kwartier duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. De authenticiteit van de video kon nog niet worden bevestigd.

Bekeerd tot islam

De 26-jarige Peter Kassig vocht als soldaat in Irak en bekeerde zich tot de islam. In 2012 richtte hij, nadat hij het Amerikaanse leger verlaten had, een humanitaire organisatie op en werkte in Syrië als hulpverlener toen hij in 2013 ontvoerd werd. Kassig werd op 3 oktober door IS al opgevoerd in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig op zijn beurt te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de Verenigde Staten in Syrië en Irak.

Kassig is de derde Amerikaan die door IS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten Foley en Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot. (Belga/WB)

De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een video op jihadistische websites geplaatst waarin ze de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig opeist. Kassig werd in 2013 ontvoerd in Syrië. In de video is een gemaskerde man te zien naast een afgehakt hoofd. De man bevestigt dat hij Peter Kassig heeft onthoofd. "Dit is Peter Edward Kassig, een Amerikaanse burger uit uw land (...)", zegt hij met een Brits accent. Het is nog niet duidelijk of de gemaskerde man "Jihadi John" is, de vermoedelijke moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. In dezelfde video, die ongeveer een kwartier duurt, worden ook IS-leden getoond die een vijftiental mannen onthoofden. De slachtoffers worden voorgesteld als soldaten van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. De authenticiteit van de video kon nog niet worden bevestigd. De 26-jarige Peter Kassig vocht als soldaat in Irak en bekeerde zich tot de islam. In 2012 richtte hij, nadat hij het Amerikaanse leger verlaten had, een humanitaire organisatie op en werkte in Syrië als hulpverlener toen hij in 2013 ontvoerd werd. Kassig werd op 3 oktober door IS al opgevoerd in een filmpje met daarop de onthoofding van de Brit Alan Henning. De jihadisten dreigden er toen mee Kassig op zijn beurt te onthoofden als reactie op de luchtaanvallen door de Verenigde Staten in Syrië en Irak. Kassig is de derde Amerikaan die door IS werd onthoofd. Eerder kwamen de journalisten Foley en Sotloff zo al om het leven. Ook de Britten Henning en David Haines ondergingen hetzelfde lot. (Belga/WB)