Een hackersorganisatie van de IS, de 'Islamic State Hacking Division' heeft naar eigen zeggen hoogst vertrouwelijke informatie van Amerikaanse militairen gehackt. Dat schrijven De Standaard en Het Laatste Nieuws.

Via een Poolse sociaalnetwerksite, die ook gebruikt wordt om propagande te verspreiden, wil de IS aanhangers mobiliseren om de genoemde soldaten te doden.

Islamitische Staat zou in het bezit zijn van persoonlijke gegevens van soldaten en officieren die hebben deelgenomen aan luchtaanvallen in in Irak, Syrië, Jemen, Somalië en Afghanistan. Ze heeft onder meer de namen, de foto's en de adressen van 'de doelwitten' op het internet gezet.

De IS heeft onder de lijst van de namen een foto geplaats van een geweer en een mes met de booschap: "Dood ze wanneer je ze vindt."

"Gegevens waren al vrij beschikbaar"

De Pentagon wil momenteel niet bevestigen of de informatie klopt. De Amerikaanse Ministerie van Defensie is samen met de FBI een onderzoek gestart.

De Amerikaanse krant 'The New York Times' citeerde een bron bij de Pentagon: "De meeste informatie was al publiek te vinden, onder andere op adressenwebsites en sociale media."

Een VS-veiligheidsbron zegt dat de mensen op de lijst al zijn gecontacteerd. Ze worden ook aangeraden hun online voetafdruk te controleren en hun privacy settings aan te passen. "De veiligheid van onze soldaten is de hoogste prioriteit", zegt de bron.

De voorbije maanden zijn diverse media en Amerikaanse instellingen het doelwit geweest van de hackersafdeling van IS. In januari verwierven de hackers korte tijd de controle over de Twitter- en Youtube-accounts van het Amerikaanse militaire commandocentrum voor het Midden-Oosten (Centcom), een vervelende zaak voor het Amerikaanse leger dat volop in oorlog is met IS in Syrië en Irak.

Een hackersorganisatie van de IS, de 'Islamic State Hacking Division' heeft naar eigen zeggen hoogst vertrouwelijke informatie van Amerikaanse militairen gehackt. Dat schrijven De Standaard en Het Laatste Nieuws. Via een Poolse sociaalnetwerksite, die ook gebruikt wordt om propagande te verspreiden, wil de IS aanhangers mobiliseren om de genoemde soldaten te doden. Islamitische Staat zou in het bezit zijn van persoonlijke gegevens van soldaten en officieren die hebben deelgenomen aan luchtaanvallen in in Irak, Syrië, Jemen, Somalië en Afghanistan. Ze heeft onder meer de namen, de foto's en de adressen van 'de doelwitten' op het internet gezet. De IS heeft onder de lijst van de namen een foto geplaats van een geweer en een mes met de booschap: "Dood ze wanneer je ze vindt."De Pentagon wil momenteel niet bevestigen of de informatie klopt. De Amerikaanse Ministerie van Defensie is samen met de FBI een onderzoek gestart. De Amerikaanse krant 'The New York Times' citeerde een bron bij de Pentagon: "De meeste informatie was al publiek te vinden, onder andere op adressenwebsites en sociale media." Een VS-veiligheidsbron zegt dat de mensen op de lijst al zijn gecontacteerd. Ze worden ook aangeraden hun online voetafdruk te controleren en hun privacy settings aan te passen. "De veiligheid van onze soldaten is de hoogste prioriteit", zegt de bron. De voorbije maanden zijn diverse media en Amerikaanse instellingen het doelwit geweest van de hackersafdeling van IS. In januari verwierven de hackers korte tijd de controle over de Twitter- en Youtube-accounts van het Amerikaanse militaire commandocentrum voor het Midden-Oosten (Centcom), een vervelende zaak voor het Amerikaanse leger dat volop in oorlog is met IS in Syrië en Irak.