HRW sprak in het semi-autonome Iraaks Koerdistan met een vijftiental gevangenen die zeggen dat ze getuige waren van de slachtpartij en dat ze zijn kunnen ontsnappen.

Ravijn

De feiten vonden plaats op 10 juni nabij Mosoel, nadat IS de belangrijke stad in het noorden van Irak had veroverd. De strijders namen de controle over de Badoush-gevangenis net buiten Mosoel en brachten circa 1.500 gevangenen met vrachtwagens naar een afgelegen plaats in de woestijn, op zo'n twee kilometer van de gevangenis.

Daar scheidden ze de soennieten van de sjiieten, aldus de bronnen van HRW. De soennieten werden weggevoerd en de sjiieten moesten, net als enkele Koerden en Yezidi's die ook in de gevangenis zaten, op de rand van een ravijn op hun knieën gaan zitten.

Daar werden ze geteld. 'Ik heb ze het cijfer 670 horen zeggen,' vertelde een van de ontsnapten. 'Een van de strijders zei ook: "We zullen straks goed eten"'. Ook anderen spreken van 600 tot 700 terechtgestelden.

De meeste gevangenen werden in het hoofd geschoten, vielen in het ravijn en werden in brand gestoken. Volgens de getuigen van HRW moeten zo'n 30 tot 40 gevangenen de slachtpartij hebben overleefd, door bijvoorbeeld te doen alsof ze dood waren.

Video: ontsnapte gevangenen doen hun verhaal

Misdaden tegen de mensheid

HRW zegt dat het om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gaat en roept de Iraakse autoriteiten en de internationale gemeenschap op ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken berecht worden.

'Mensen van alle nationaliteiten en religies zouden deze gruwelijke praktijken moeten veroordelen,' zegt Letta Taylor van de mensenrechtenorganisatie.

HRW sprak in het semi-autonome Iraaks Koerdistan met een vijftiental gevangenen die zeggen dat ze getuige waren van de slachtpartij en dat ze zijn kunnen ontsnappen. De feiten vonden plaats op 10 juni nabij Mosoel, nadat IS de belangrijke stad in het noorden van Irak had veroverd. De strijders namen de controle over de Badoush-gevangenis net buiten Mosoel en brachten circa 1.500 gevangenen met vrachtwagens naar een afgelegen plaats in de woestijn, op zo'n twee kilometer van de gevangenis. Daar scheidden ze de soennieten van de sjiieten, aldus de bronnen van HRW. De soennieten werden weggevoerd en de sjiieten moesten, net als enkele Koerden en Yezidi's die ook in de gevangenis zaten, op de rand van een ravijn op hun knieën gaan zitten.Daar werden ze geteld. 'Ik heb ze het cijfer 670 horen zeggen,' vertelde een van de ontsnapten. 'Een van de strijders zei ook: "We zullen straks goed eten"'. Ook anderen spreken van 600 tot 700 terechtgestelden. De meeste gevangenen werden in het hoofd geschoten, vielen in het ravijn en werden in brand gestoken. Volgens de getuigen van HRW moeten zo'n 30 tot 40 gevangenen de slachtpartij hebben overleefd, door bijvoorbeeld te doen alsof ze dood waren.HRW zegt dat het om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gaat en roept de Iraakse autoriteiten en de internationale gemeenschap op ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken berecht worden.'Mensen van alle nationaliteiten en religies zouden deze gruwelijke praktijken moeten veroordelen,' zegt Letta Taylor van de mensenrechtenorganisatie.