IS eist moord ’toegewijde en rustige’ Bengalese professor op

Politie in Bangladesh © Reuters

In Bangladesh is een professor op straat aangevallen door enkele mannen met messen en om het leven gebracht. De aanslag werd opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

In het noordwesten van Bangladesh is een hoogleraar op straat brutaal aangevallen door enkele mannen met messen en om het leven gebracht. De aanslag werd opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De politie heeft intussen één mogelijke verdachte aangehouden.

De 58-jarige professor Rezaul Karim Siddique, die Engels onderwees aan de Rajshahi Universiteit, stond zaterdag te wachten op de bus toen hij plots langs achter werd aangevallen. Enkele mannen stapten van hun motorfiets en vielen Siddique aan. Hij kreeg verschillende messteken in de nek en overleed ter plaatse, meldt CNN.

‘Rustige en simpele man’

Onmiddellijk na de moord trokken docenten en studenten de straat op om hun steun te betuigen. Waarom Siddiquee het slachtoffer werd van zo’n daad van zinloos geweld, is volgens hen niet duidelijk. ‘Ik kan mij niet herinneren dat hij ooit iets geschreven of gezegd heeft over religie of de islam’, aldus een collega. De broer van het slachtoffer omschreef hem als ‘een rustige en simpele man. ‘Erg toegewijd in zijn vakgebied en actief in de culturele wereld. ‘

‘Ik weet niet wat het motief van de daders was, maar hij was een erg goede man en had geen enkele politieke link’, vertelt de voormalige student Anima Choudhury aan CNN. ‘Het nieuws komt als een schok. Ik kan niet begrijpen waarom nèt hij het slachtoffer werd.’

Via het aan IS-gerelateerde nieuwsagentschap Amaq, eiste de terreurgroep de aanlag op. Volgens hen had de professor in het verleden uitspraken gedaan ‘in het voordeel van atheïsme.’

Reeks moorden

Een maand geleden verklaarde de Bengalese minister van Justitie, Anisul Huq, nog aan CNN dat ‘IS niet aanwezig is in het land.’ Nochtans waren er toen reeds geruchten dat de terreurgroep Bangladesh in het vizier had, als uitvalbasis voor de regio. Vanuit Bangladesh zouden de terroristen ook aanvallen in India en Myanmar kunnen voorbereiden. ‘Geruchten zijn geruchten. Iedereen kan beweren wat hij of zij wil’, reageerde Huq toen. Toch kon hij moeilijk ontkennen dat de invloed van fundamentalistische en radicale groepen de laatste jaren toeneemt.

Volgens de politie is de kans reëel dat de daders jihadisten zijn. Ze verwijzen naar de werkwijze, die gelijkaardig is aan een reeks andere moorden van extremisten op vrijzinnige activisten. Zo vonden de laatste twee jaar in Bangladesh verschillende moorden plaats waarbij seculiere bloggers, uitgevers en een rechtenstudent om het leven kwamen. Allemaal hadden ze kritiek geuit op de islam.

In Bangladesh wordt een open, liberale islam beleden. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content