In totaal vielen er ook een veertigtal gewonden.

In de Iraanse pers is sprake van zeven of acht daders, van wie er zes gedood zijn.

Nog volgens de autoriteiten werd een derde aanslag verijdeld.

Parlement

Er heerst nog veel onduidelijkheid over beide, kennelijk gecoördineerde aanvallen.

Volgens de voornaamste Iraanse media drongen vanochtend vier mannen gewapend met kalasjnikovs, en volgens sommige berichten verkleed als vrouwen, het parlementsgebouw binnen.

Buiten waren urenlang geweerschoten te horen en er waren ook berichten over een gijzeling, maar die zou intussen beëindigd zijn. Op beelden van persagentschap Fars is onder andere te zien hoe een kind wordt geëvacueerd uit het gebouw.

Belga Image
© Belga Image

Fars meldt ook dat voorzitter Ali Larijani intussen het parlement al heeft bezocht.

Volgens de laatste berichten zijn alle 4 aanvallers in het parlement omgekomen: 3 werden doodgeschoten door de speciale troepen, 1 blies zichzelf op. Er is sprake van minstens 5 dodelijke slachtoffers en 25 gewonden.

Symbolisch

Bij de aanval op het Imam Khomeini-mausoleum, ongeveer 20 km verderop, openden naargelang de bron twee of drie schutters het vuur op bezoekers en blies een vrouw zich voor het gebouw op. Press TV heeft daar beelden van vrijgegeven:

De gouverneur van Teheran zegt dat een van de daders werd doodgeschoten door de veiligheidsdiensten, een tweede zou zijn opgepakt.

Het mausoleum is een symbolisch zeer geladen plaats. Ayatollah Ruhollah Khomeini stond aan de leiding van de Iraanse Revolutie in 1979 en is de stichter van de Islamitische Republiek Iran.

Sjiitisch

Aanslagen als deze zijn zeldzaam in Iran. Wat vandaag plaatsvond, geldt als het zwaarste terroristische geweld in het land in decennia.

Online monitor SITE Intel Group bevestigt dat de soennitische terreurgroep Islamitische Staat beide aanslagen heeft opgeëist. Volgens SITE heeft IS ook videobeelden verspreid die door een van de aanvallers gemaakt zouden zijn in het parlement.

IS had opgeroepen tot aanslagen tijdens de ramadan en volgens BBC World ook specifiek tot aanslagen door de soennitische minderheid in het overwegend sjiitische Iran. Teheran staat het Syrische regime militair bij in zijn strijd tegen rebellen en IS.

In totaal vielen er ook een veertigtal gewonden.In de Iraanse pers is sprake van zeven of acht daders, van wie er zes gedood zijn. Nog volgens de autoriteiten werd een derde aanslag verijdeld.Er heerst nog veel onduidelijkheid over beide, kennelijk gecoördineerde aanvallen.Volgens de voornaamste Iraanse media drongen vanochtend vier mannen gewapend met kalasjnikovs, en volgens sommige berichten verkleed als vrouwen, het parlementsgebouw binnen. Buiten waren urenlang geweerschoten te horen en er waren ook berichten over een gijzeling, maar die zou intussen beëindigd zijn. Op beelden van persagentschap Fars is onder andere te zien hoe een kind wordt geëvacueerd uit het gebouw.Fars meldt ook dat voorzitter Ali Larijani intussen het parlement al heeft bezocht.Volgens de laatste berichten zijn alle 4 aanvallers in het parlement omgekomen: 3 werden doodgeschoten door de speciale troepen, 1 blies zichzelf op. Er is sprake van minstens 5 dodelijke slachtoffers en 25 gewonden.Bij de aanval op het Imam Khomeini-mausoleum, ongeveer 20 km verderop, openden naargelang de bron twee of drie schutters het vuur op bezoekers en blies een vrouw zich voor het gebouw op. Press TV heeft daar beelden van vrijgegeven:De gouverneur van Teheran zegt dat een van de daders werd doodgeschoten door de veiligheidsdiensten, een tweede zou zijn opgepakt.Het mausoleum is een symbolisch zeer geladen plaats. Ayatollah Ruhollah Khomeini stond aan de leiding van de Iraanse Revolutie in 1979 en is de stichter van de Islamitische Republiek Iran.Aanslagen als deze zijn zeldzaam in Iran. Wat vandaag plaatsvond, geldt als het zwaarste terroristische geweld in het land in decennia.Online monitor SITE Intel Group bevestigt dat de soennitische terreurgroep Islamitische Staat beide aanslagen heeft opgeëist. Volgens SITE heeft IS ook videobeelden verspreid die door een van de aanvallers gemaakt zouden zijn in het parlement.IS had opgeroepen tot aanslagen tijdens de ramadan en volgens BBC World ook specifiek tot aanslagen door de soennitische minderheid in het overwegend sjiitische Iran. Teheran staat het Syrische regime militair bij in zijn strijd tegen rebellen en IS.