'De soldaten van IS zijn erin geslaagd een bomauto met 450 kilogram explosieven te laten ontploffen voor het Italiaans consulaat', twitterden de extremisten.

Het gaat om de eerste aanslag tegen een diplomatieke missie sinds het begin van de golf jihadistische aanslagen in Egypte twee jaar geleden. 'We raden moslims aan ver verwijderd te blijven van deze nesten die legitieme doelwitten zijn voor de moedjahedien', aldus de IS.

Bomauto

Volgens Binnenlandse Zaken hadden onbekenden een bomauto voor het consulaat geparkeerd. Het slachtoffer zou een 25-jarige straatventer zijn. Negen andere mensen liepen verwondingen op, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid.

Het consulaat is zwaar beschadigd. Een buitengevel van het gebouw stortte volledig in, ramen werden uit hun hengsels gelicht. Omdat een waterleiding vernield werd, kwam het ook tot een overstroming. De zware explosie beschadigde ook aanpalende gebouwen en sloeg ruiten in het nabijgelegen Egyptisch museum aan diggelen.

Samen

De Italiaanse premier Matteo Renzi verklaarde Egypte niet te zullen laten vallen. 'Italië en Egypte zullen in de strijd tegen het terrorisme steeds samen staan', verklaarde hij.

Buitenlandminister Paolo Gentiloni twitterde: 'Onze gedachten gaan uit naar alle getroffen mensen en medewerkers.' Italië zal zich niet laten intimideren.

Jihadisme

Egypte wordt sinds de val van de islamistische president Mohammed Morsi ongeveer twee jaar geleden regelmatig door aanslagen opgeschrikt. Pas eind juni werd procureur-generaal Hicham Barakat bij een bomaanslag in Cairo gedood.

Vorige week kwamen bijna 120 mensen om bij aanvallen op legerposten en bij aansluitende gevechten op het Sinaï-schiereiland. IS eiste de aanslagen op.

De Egyptische regering gaat al maanden met harde hand tekeer tegen opposanten. Ze acht voor het geweld vooral de inmiddels verboden Moslimbroeders verantwoordelijk, die elke schuld afwijzen. Duizenden aanhangers van de organisatie zitten in de cel, honderden werden ter dood veroordeeld, ook president Morsi.

Beperking persvrijheid

Als reactie op het geweld wil de regering een nieuwe antiterreurwet goedkeuren. Die voorziet onder meer in een beperking van de persvrijheid. Journalisten moeten volgens het wetsontwerp rekening houden met twee jaar cel indien ze afwijkend van officiële standpunten, dus die van de regering, over antiterreuroperaties berichten. (Belga)

'De soldaten van IS zijn erin geslaagd een bomauto met 450 kilogram explosieven te laten ontploffen voor het Italiaans consulaat', twitterden de extremisten. Het gaat om de eerste aanslag tegen een diplomatieke missie sinds het begin van de golf jihadistische aanslagen in Egypte twee jaar geleden. 'We raden moslims aan ver verwijderd te blijven van deze nesten die legitieme doelwitten zijn voor de moedjahedien', aldus de IS.Volgens Binnenlandse Zaken hadden onbekenden een bomauto voor het consulaat geparkeerd. Het slachtoffer zou een 25-jarige straatventer zijn. Negen andere mensen liepen verwondingen op, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid. Het consulaat is zwaar beschadigd. Een buitengevel van het gebouw stortte volledig in, ramen werden uit hun hengsels gelicht. Omdat een waterleiding vernield werd, kwam het ook tot een overstroming. De zware explosie beschadigde ook aanpalende gebouwen en sloeg ruiten in het nabijgelegen Egyptisch museum aan diggelen. De Italiaanse premier Matteo Renzi verklaarde Egypte niet te zullen laten vallen. 'Italië en Egypte zullen in de strijd tegen het terrorisme steeds samen staan', verklaarde hij. Buitenlandminister Paolo Gentiloni twitterde: 'Onze gedachten gaan uit naar alle getroffen mensen en medewerkers.' Italië zal zich niet laten intimideren. Egypte wordt sinds de val van de islamistische president Mohammed Morsi ongeveer twee jaar geleden regelmatig door aanslagen opgeschrikt. Pas eind juni werd procureur-generaal Hicham Barakat bij een bomaanslag in Cairo gedood. Vorige week kwamen bijna 120 mensen om bij aanvallen op legerposten en bij aansluitende gevechten op het Sinaï-schiereiland. IS eiste de aanslagen op. De Egyptische regering gaat al maanden met harde hand tekeer tegen opposanten. Ze acht voor het geweld vooral de inmiddels verboden Moslimbroeders verantwoordelijk, die elke schuld afwijzen. Duizenden aanhangers van de organisatie zitten in de cel, honderden werden ter dood veroordeeld, ook president Morsi. Als reactie op het geweld wil de regering een nieuwe antiterreurwet goedkeuren. Die voorziet onder meer in een beperking van de persvrijheid. Journalisten moeten volgens het wetsontwerp rekening houden met twee jaar cel indien ze afwijkend van officiële standpunten, dus die van de regering, over antiterreuroperaties berichten. (Belga)