De terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) heeft zaterdag opnieuw historisch erfgoed vernietigd. De verwoestingen werden deze keer aangebracht in de Noord-Iraakse stad Hatra, zo meldt een Iraakse professor archeologie.

Hamed al-Jabouri, het hoofd van het departement archeologie aan de universiteit van Mosoel, zegt dat de oude ruïnes en artefacten in de stad door aanhangers van IS worden opgeblazen. "Dit is een nieuwe misdaad die Daesh (de Arabische afkorting voor IS, nvdr.) begaat tegen de Iraakse antiquiteiten, zegt al-Jabouri. "Dit is een onherstelbaar verlies."

Een beeld van Nimrud dat via Twitter werd verspreid, /
Een beeld van Nimrud dat via Twitter werd verspreid © /

Een officiële reactie op de nieuwe IS-verwoestingen is er nog niet. Hatra, dat tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort, ligt ongeveer 110 kilometer ten noordwesten van Mosoel. De stad werd in de derde eeuw voor Christus gesticht en is vooral bekend om zijn tempels. De nieuwe verwoestingen komen er amper twee dagen nadat IS met bulldozers een drieduizend jaar oud Assyrisch paleis in Nimrud had gesloopt. Die actie werd door UNESCO als een "oorlogsmisdaad" bestempeld.

Vorige maand werden ook videobeelden verspreid waarop te zien was hoe IS-aanhangers 2.600 jaar oude stenen beelden vernietigden in een museum in Mosoel.

IS houdt er een starre interpretatie van de islam op na, waarbij de beelden en relikwieën als afgoderij worden beschouwd en moeten vernietigd worden. Heel wat islamitische theologen verwerpen evenwel de zienswijze van IS. (Belga/SD)

Hamed al-Jabouri, het hoofd van het departement archeologie aan de universiteit van Mosoel, zegt dat de oude ruïnes en artefacten in de stad door aanhangers van IS worden opgeblazen. "Dit is een nieuwe misdaad die Daesh (de Arabische afkorting voor IS, nvdr.) begaat tegen de Iraakse antiquiteiten, zegt al-Jabouri. "Dit is een onherstelbaar verlies." Een officiële reactie op de nieuwe IS-verwoestingen is er nog niet. Hatra, dat tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort, ligt ongeveer 110 kilometer ten noordwesten van Mosoel. De stad werd in de derde eeuw voor Christus gesticht en is vooral bekend om zijn tempels. De nieuwe verwoestingen komen er amper twee dagen nadat IS met bulldozers een drieduizend jaar oud Assyrisch paleis in Nimrud had gesloopt. Die actie werd door UNESCO als een "oorlogsmisdaad" bestempeld. Vorige maand werden ook videobeelden verspreid waarop te zien was hoe IS-aanhangers 2.600 jaar oude stenen beelden vernietigden in een museum in Mosoel. IS houdt er een starre interpretatie van de islam op na, waarbij de beelden en relikwieën als afgoderij worden beschouwd en moeten vernietigd worden. Heel wat islamitische theologen verwerpen evenwel de zienswijze van IS. (Belga/SD)