De Islamitische Staat (IS) bouwt in alle stilte een bolwerk uit in een afgelegen dorpje in Bosnië. Dat meldt de Britse tabloid The Mirror op basis van een eigen onderzoek. Aanhangers van de terreurgroepering kopen er massaal stukken land op. De veiligheidsdiensten denken dat het gebied een trainingskamp voor IS-terroristen is en een uitvalsbasis voor aanslagen in het Westen, aldus de krant.

Syrië

Osve ligt in het noorden van Bosnië op circa 100 kilometer van de hoofdstad Sarajevo. (zie kaart) Volgens The Mirror zijn in de voorbije maanden zeker 12 IS-strijders uit Osve vertrokken naar Syrië. Vijf van hen zouden intussen gesneuveld zijn. Twee journalisten van de krant die het dorp bezochten, zagen verschillende inwoners in islamitische kledij, onder wie twee vrouwen in boerka's.

The Mirror citeert ook terrorisme-expert Dzevad Galijasevic: 'Uit dit dorp vertrokken en vertrekken nog steeds veel mensen naar Syrië. Er is daar niemand die niet klaar is om gehoor te geven aan de oproep tot de jihad'.

Strategisch

Volgens Galijasevic is de locatie geen toeval. Osve ligt op een heuvel en er is geen enkele mogelijkheid om het dorp te benaderen zonder opgemerkt te worden. Bovendien zijn de wegen ernaartoe steil en kronkelend en vaak net breed genoeg om er met een auto op te rijden. Bosnië ligt ook strategisch vanwege de nabijheid van de Middellandse Zee.

Toen de journalisten werden opgemerkt, vertrokken ze naar eigen zeggen meteen op aanraden van hun chauffeur en vertaler.

Berucht

Een van de grondbezitters is volgens de bronnen van The Mirror de beruchte IS-aanhanger Harun Mehicevic. Hij ontvluchtte Bosnië tijdens de oorlog in de jaren 1990 naar Australië, waar hij als zeer gevaarlijk te boek staat.

IS-vlag in Gornja Maoca, /
IS-vlag in Gornja Maoca © /

Ook twee terroristen die nu voor de IS in Syrië vechten, Jasin Rizvic en Osman Kekic, zouden er land gekocht hebben.

Shariadorpen

Wat er ook van zij, Osve ligt niet ver van het bergdorp Gornja Maoca. Over dat dorp berichtte Knack eerder al dat de vlag van IS er wappert. Veel inwoners belijden er een radicale variant van de islam. De zogenaamde 'shariadorpen' van Bosnië ontstonden aan het eind van de Bosnische Burgeroorlog in 1995. Een deel van de Arabische moslimstrijders keerden toen niet terug naar het thuisland, maar vestigde zich in kleine bergdorpen die door de Serviërs waren achtergelaten.

Radicale moslims zijn echter een minderheid in Bosnië. Ongeveer de helft van de bevolking is moslim, maar het overgrote deel van hen is gematigd. (KVDA)

De Islamitische Staat (IS) bouwt in alle stilte een bolwerk uit in een afgelegen dorpje in Bosnië. Dat meldt de Britse tabloid The Mirror op basis van een eigen onderzoek. Aanhangers van de terreurgroepering kopen er massaal stukken land op. De veiligheidsdiensten denken dat het gebied een trainingskamp voor IS-terroristen is en een uitvalsbasis voor aanslagen in het Westen, aldus de krant.Osve ligt in het noorden van Bosnië op circa 100 kilometer van de hoofdstad Sarajevo. (zie kaart) Volgens The Mirror zijn in de voorbije maanden zeker 12 IS-strijders uit Osve vertrokken naar Syrië. Vijf van hen zouden intussen gesneuveld zijn. Twee journalisten van de krant die het dorp bezochten, zagen verschillende inwoners in islamitische kledij, onder wie twee vrouwen in boerka's.The Mirror citeert ook terrorisme-expert Dzevad Galijasevic: 'Uit dit dorp vertrokken en vertrekken nog steeds veel mensen naar Syrië. Er is daar niemand die niet klaar is om gehoor te geven aan de oproep tot de jihad'.Volgens Galijasevic is de locatie geen toeval. Osve ligt op een heuvel en er is geen enkele mogelijkheid om het dorp te benaderen zonder opgemerkt te worden. Bovendien zijn de wegen ernaartoe steil en kronkelend en vaak net breed genoeg om er met een auto op te rijden. Bosnië ligt ook strategisch vanwege de nabijheid van de Middellandse Zee.Toen de journalisten werden opgemerkt, vertrokken ze naar eigen zeggen meteen op aanraden van hun chauffeur en vertaler.Een van de grondbezitters is volgens de bronnen van The Mirror de beruchte IS-aanhanger Harun Mehicevic. Hij ontvluchtte Bosnië tijdens de oorlog in de jaren 1990 naar Australië, waar hij als zeer gevaarlijk te boek staat. Ook twee terroristen die nu voor de IS in Syrië vechten, Jasin Rizvic en Osman Kekic, zouden er land gekocht hebben.Wat er ook van zij, Osve ligt niet ver van het bergdorp Gornja Maoca. Over dat dorp berichtte Knack eerder al dat de vlag van IS er wappert. Veel inwoners belijden er een radicale variant van de islam. De zogenaamde 'shariadorpen' van Bosnië ontstonden aan het eind van de Bosnische Burgeroorlog in 1995. Een deel van de Arabische moslimstrijders keerden toen niet terug naar het thuisland, maar vestigde zich in kleine bergdorpen die door de Serviërs waren achtergelaten.Radicale moslims zijn echter een minderheid in Bosnië. Ongeveer de helft van de bevolking is moslim, maar het overgrote deel van hen is gematigd. (KVDA)