Tijdens een 16-minuten durend filmpje richten IS-strijders zich rechtstreeks tot de Palestijnse militantenbeweging Hamas, meldt Al Jazeera. Ze beschuldigen de machthebbers op de Gazastrook ervan de islamitische wet (sharia) niet streng genoeg te handhaven.

'Het punt van een jihad, is niet om te wonen in een liberaal land. Tijdens de jihad moet er gestreden worden voor God.' En niet alleen Hamas is kop van Jut, ook de Palestijnse politieke beweging Fatah krijgt het verwijt zich veel te seculier op te stellen.

Yarmouk

Vluchtelingen in Yarmouk, nabij Damascus. © Reuters

De IS-militanten vergelijken Gaza met het Syrische vluchtelingenkamp Yarmouk. Het kamp was ooit een bloeiende buurt en thuis van zo'n 150.000 Palestijnse vluchtelingen en Syriërs. Yarmouk raakte echter verwikkeld in de burgeroorlog en werd gedurende meer dan een jaar bezet door het regime van president Bashar al-Assad. Zo waren er berichten over hongersnood in het kamp waar inwoners gras en honden - zelf vel over been - aten om te overleven. In april bestormde IS het kamp.

'We zweren dat wat er vandaag in Syrië gebeurt, in het bijzonder in Yarmouk, ook Gaza te beurt zal vallen. Zo wordt Gaza een tweede Syrië.' Op dit moment voert IS al geregeld aanvallen uit op checkpointen in de Gazastrook.

De politieke leider van de Palestijnse militantenbeweging Hamas, Khaled Meshaal, veroordeelde IS al in het verleden. 'Ze gebruiken geweld onder het mom van jihad. Dat is geen islam.'

Vrouwen onthoofd

In Syrië en Irak zouden sinds de afkondiging van het kalifaat, een jaar geleden, al meer dan 3.000 mensen geëxecuteerd zijn, overwegend burgers. Dat zegt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR).

Gisteren zouden ook voor het eerst twee vrouwen onthoofd zijn, ze werden verdacht van hekserij. 'In het verleden waren er al geruchten over vrouwen die onthoofd werden, maar nu hebben onze waarnemers beide onthoofdingen met hun eigen ogen gezien', zo zegt Rami Abdel Rahman van het SOHR vanuit Londen.

Hoe staat het intussen met de campagne tegen IS?

De Amerikaanse website Statista goot enkele cijfers in een heldere grafiek. De anti-IS-coalitie heeft sinds het begin zo'n 7.000 IS-doelwitten gebomberdeerd, zo blijkt uit hun cijfers:

Infographic: Coalition Airstrikes Have Hit Over 7,000 ISIS Targets | Statista
You will find more statistics at Statista

(AVE)

Tijdens een 16-minuten durend filmpje richten IS-strijders zich rechtstreeks tot de Palestijnse militantenbeweging Hamas, meldt Al Jazeera. Ze beschuldigen de machthebbers op de Gazastrook ervan de islamitische wet (sharia) niet streng genoeg te handhaven. 'Het punt van een jihad, is niet om te wonen in een liberaal land. Tijdens de jihad moet er gestreden worden voor God.' En niet alleen Hamas is kop van Jut, ook de Palestijnse politieke beweging Fatah krijgt het verwijt zich veel te seculier op te stellen. De IS-militanten vergelijken Gaza met het Syrische vluchtelingenkamp Yarmouk. Het kamp was ooit een bloeiende buurt en thuis van zo'n 150.000 Palestijnse vluchtelingen en Syriërs. Yarmouk raakte echter verwikkeld in de burgeroorlog en werd gedurende meer dan een jaar bezet door het regime van president Bashar al-Assad. Zo waren er berichten over hongersnood in het kamp waar inwoners gras en honden - zelf vel over been - aten om te overleven. In april bestormde IS het kamp. 'We zweren dat wat er vandaag in Syrië gebeurt, in het bijzonder in Yarmouk, ook Gaza te beurt zal vallen. Zo wordt Gaza een tweede Syrië.' Op dit moment voert IS al geregeld aanvallen uit op checkpointen in de Gazastrook.De politieke leider van de Palestijnse militantenbeweging Hamas, Khaled Meshaal, veroordeelde IS al in het verleden. 'Ze gebruiken geweld onder het mom van jihad. Dat is geen islam.' In Syrië en Irak zouden sinds de afkondiging van het kalifaat, een jaar geleden, al meer dan 3.000 mensen geëxecuteerd zijn, overwegend burgers. Dat zegt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR). Gisteren zouden ook voor het eerst twee vrouwen onthoofd zijn, ze werden verdacht van hekserij. 'In het verleden waren er al geruchten over vrouwen die onthoofd werden, maar nu hebben onze waarnemers beide onthoofdingen met hun eigen ogen gezien', zo zegt Rami Abdel Rahman van het SOHR vanuit Londen.(AVE)