In een interview op de website van de denktank Council on Foreign Relations zegt de directeur van de Nationale Inlichtingendienst James Clapper opvallend: 'Wat Syrië betreft, is 'gematigd' dezer dagen iedereen die niet aan Islamitische Staat gelinkt is.'

Al-Qaeda

Wie onder andere niet met IS is gelieerd, is de terreurgroep Jabhat al-Nosra, die heeft immers banden met Al-Qaeda. Dat Al-Nusra Front beschikt al over uitgebreid wapentuig, onder meer Amerikaanse wapens buitgemaakt op Harakat Hazm.

Washington en Ankara willen echter absoluut 'gematigden' opleiden en bewapenen. Clapper zelf plaatste bij het woord gematigd de kanttekening 'whatever that means' - wat dat ook mag betekenen.

Qatar

Het enige obstakel om zulke groepen te bewapenen is de internationale wetgeving, maar daar heeft het Al-Nusra Front mogelijk al iets op gevonden.

Volgens bronnen van persagentschap Reuters wil Al-Nusra op aansporen van Qatar zijn banden met Al-Qaeda doorknippen en een nieuwe entiteit vormen, om zo aan de nodige 'sponsoring' te geraken. (Belga/KVDA)

In een interview op de website van de denktank Council on Foreign Relations zegt de directeur van de Nationale Inlichtingendienst James Clapper opvallend: 'Wat Syrië betreft, is 'gematigd' dezer dagen iedereen die niet aan Islamitische Staat gelinkt is.'Wie onder andere niet met IS is gelieerd, is de terreurgroep Jabhat al-Nosra, die heeft immers banden met Al-Qaeda. Dat Al-Nusra Front beschikt al over uitgebreid wapentuig, onder meer Amerikaanse wapens buitgemaakt op Harakat Hazm. Washington en Ankara willen echter absoluut 'gematigden' opleiden en bewapenen. Clapper zelf plaatste bij het woord gematigd de kanttekening 'whatever that means' - wat dat ook mag betekenen.Het enige obstakel om zulke groepen te bewapenen is de internationale wetgeving, maar daar heeft het Al-Nusra Front mogelijk al iets op gevonden. Volgens bronnen van persagentschap Reuters wil Al-Nusra op aansporen van Qatar zijn banden met Al-Qaeda doorknippen en een nieuwe entiteit vormen, om zo aan de nodige 'sponsoring' te geraken. (Belga/KVDA)