Iran wil opnieuw nucleaire deal met VS

Hassan Rohani © Reuters

Ondanks verzet van hardliners in het land wil Iran terugkeren naar de nucleaire deal van 2015. ‘Trump en enkelen die wrok koesteren in Iran willen het akkoord gewoon uitwissen, maar we hebben dat niet toegestaan en zullen het in de toekomst ook niet doen’, verklaarde president Hassan Rohani maandag op een persconferentie.

Volgens Rohani kan de nucleaire deal leiden tot een einde aan de Amerikaanse sancties en de economische crisis in het land. Dat is van nationaal belang, zegt hij. ‘We mogen dit hoofddoel daarom niet uit het oog verliezen met onnodige trivialiteiten zoals binnenlandse politieke ruzies’, klinkt het.

Rohani verwees naar een nieuwe nucleaire wet die begin december door hardliners – en tegenstanders van de president – in het parlement werd aangenomen. Volgens de nieuwe wet zou de overheid onder meer snellere centrifuges moeten gebruiken om de uraniumverrijking te verhogen van 5 naar 20 procent en ook internationale inspecties moeten beperken of zelfs verbieden.

Sancties

De wet is in alle opzichten in strijd met de nucleaire deal. De wet zou niet alleen kunnen leiden tot spanningen tussen Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), maar kan ook de onderhandelingen tussen Teheran en de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden bemoeilijken. ‘De nieuwe wet in het parlement was onverstandig’, zei Rohani. ‘Het land heeft oplossingen nodig en geen verdere problemen.’

In 2018 stapte Trump uit de nucleaire deal en legde hij draconische sancties op aan Iran. Daardoor belandde het olierijke land in een economische crisis. De coronapandemie verergerde de crisis alleen nog. De lokale valuta, de rial, verloor de helft van zijn waarde. Waarnemers zijn het erover eens dat alleen onderhandelingen met de nieuwe Amerikaanse president Iran uit deze crisis kunnen leiden.

Volgens Rohani is dat met Biden mogelijk. ‘Zodra de VS terugkeren naar de deal, zullen we hetzelfde doen’, verklaarde hij. (Belga)

Partner Content