In 2019 heeft Iran al zeker twee keer geprobeerd om een satelliet te lanceren, maar mislukte telkens. De productie van de Zafar begon volgens de ruimtevaart-topman drie jaar geleden met inbreng van tachtig Iraanse wetenschappers.

De kunstmaan weegt 113 kilo en kan dagelijks op 530 km hoogte vijftien baantjes rondom onze planeet trekken. De lancering gebeurt met een Simorgh-draagraket en de satelliet moet 'meer dan achttien maanden' operationeel zijn. De hoofdopdracht bestaat uit het 'verzamelen van foto's', zegt Berari. Hij beklemtoonde de noden ter zake van zijn land, in het bijzonder om aardbevingen te bestuderen en te voorspellen, om 'natuurrampen te vermijden' en de landbouw te ontwikkelen. 'We zijn niet bang om te falen en we verliezen de hoop niet', aldus Javad.

De Verenigde Staten verdenken Iran ervan satellietlanceringen te gebruiken om intercontinentale raketten te testen. Die raketten zouden volgens de VS in plaats van satellieten ook kernkoppen over een grote afstand kunnen vervoeren. Iran ontkent dat het hiermee te maken heeft. Luidens Berari komt Teheran op voor een 'vreedzaam gebruik van de ruimte'. 'Al onze ruimtevaartactiviteiten zijn transparant', voegde hij eraan toe. In 2009, 2011 en 2012 lanceerde Iran succesvol satellieten.

In 2019 heeft Iran al zeker twee keer geprobeerd om een satelliet te lanceren, maar mislukte telkens. De productie van de Zafar begon volgens de ruimtevaart-topman drie jaar geleden met inbreng van tachtig Iraanse wetenschappers. De kunstmaan weegt 113 kilo en kan dagelijks op 530 km hoogte vijftien baantjes rondom onze planeet trekken. De lancering gebeurt met een Simorgh-draagraket en de satelliet moet 'meer dan achttien maanden' operationeel zijn. De hoofdopdracht bestaat uit het 'verzamelen van foto's', zegt Berari. Hij beklemtoonde de noden ter zake van zijn land, in het bijzonder om aardbevingen te bestuderen en te voorspellen, om 'natuurrampen te vermijden' en de landbouw te ontwikkelen. 'We zijn niet bang om te falen en we verliezen de hoop niet', aldus Javad. De Verenigde Staten verdenken Iran ervan satellietlanceringen te gebruiken om intercontinentale raketten te testen. Die raketten zouden volgens de VS in plaats van satellieten ook kernkoppen over een grote afstand kunnen vervoeren. Iran ontkent dat het hiermee te maken heeft. Luidens Berari komt Teheran op voor een 'vreedzaam gebruik van de ruimte'. 'Al onze ruimtevaartactiviteiten zijn transparant', voegde hij eraan toe. In 2009, 2011 en 2012 lanceerde Iran succesvol satellieten.