De Iraanse marineschepen lanceerden tijdens een oefening raketten in de buurt van schepen van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS en van handelsschepen, terwijl slechts 23 minuten eerder een waarschuwing werd verstuurd dat er een raketoefening op komst was, aldus het US Central Command in Tampa, Florida. Het Amerikaanse schip was, vergezeld van twee andere oorlogsschepen van de coalitie, op weg naar de Perzische Golf.

Volgens NBC waren de andere schepen een Frans fregat en het Amerikaanse oorlogsschip USS Buckley.

'Doorgaans professioneel'

De VS stellen dat de schepen van de coalitie in internationale wateren voeren, als verschillend van territoriale wateren. De raketten kwamen op ongeveer 1,5 kilometer van het Amerikaans vliegdekschip terecht.

"Deze acties waren uiterst provocatief, onveilig en onprofessioneel en stellen het engagement van Iran in vraag in verband met de veiligheid van de internationale handel via het water", aldus de VS, die eraan toevoegen dat de interacties tussen de Iraanse troepen en de Amerikaanse marine normaal gezien professioneel, veilig en routineus verlopen.

(Belga/RR)

De Iraanse marineschepen lanceerden tijdens een oefening raketten in de buurt van schepen van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS en van handelsschepen, terwijl slechts 23 minuten eerder een waarschuwing werd verstuurd dat er een raketoefening op komst was, aldus het US Central Command in Tampa, Florida. Het Amerikaanse schip was, vergezeld van twee andere oorlogsschepen van de coalitie, op weg naar de Perzische Golf. Volgens NBC waren de andere schepen een Frans fregat en het Amerikaanse oorlogsschip USS Buckley. De VS stellen dat de schepen van de coalitie in internationale wateren voeren, als verschillend van territoriale wateren. De raketten kwamen op ongeveer 1,5 kilometer van het Amerikaans vliegdekschip terecht. "Deze acties waren uiterst provocatief, onveilig en onprofessioneel en stellen het engagement van Iran in vraag in verband met de veiligheid van de internationale handel via het water", aldus de VS, die eraan toevoegen dat de interacties tussen de Iraanse troepen en de Amerikaanse marine normaal gezien professioneel, veilig en routineus verlopen.(Belga/RR)