Irak vraagt VS om luchtaanvallen tegen ISIS

het Iraakse leger zegt dat het de opmars van ISIS onder controle heeft. Ooggetuigen beweren het tegendeel. © REUTERS

Terwijl de islamitische strijders van ISIS de hoofdstad Bagdad naderen, heeft de Iraakse regering Washington gevraagd om luchtsteun. VS-president Obama overweegt zijn opties.

De Opmars van ISIS, voluit de Islamitische Republiek in Syrië en de Levant, gaat voorlopig verder. ISIS vecht in Syrië en Irak om een nieuw kalifaat – lees: een extremistische islamitische dictatuur – te vestigen.

Op een groeiend aantal plaatsen dichtbij Bagdad wordt er gevochten. ISIS-strijder zouden de grootste olieraffinaderij van het Irak hebben veroverd. Irak heeft de vierde grootste oliereserves ter wereld.

De raffinaderij ligt in Baiji, 200 kilometer van de hoofdstad. De Iraakse regering claimt dat ze het complex nog steeds in handen heeft. Ooggetuigen beweren in de internationale pers het tegendeel. Als de raffinaderij inderdaad gevallen is, dan verliest de regering in Bagdad een voorname bron van brandstof en inkomsten, terwijl de rebellen die dingen net winnen.

Ook in Baquba werd er gevochten. Die stad ligt op slechts 60 kilometer van Bagdad. In Bagdad zelf ontploften er autobommen.

Honderdduizenden burgers zijn gevlucht, waardoor er ook een humanitaire crisis dreigt te ontstaan. De meeste vluchtelingen stromen toe in de Koerdische gebieden in het noorden van het land. De VN waarschuwt dat de vluchtelingenkampen daar nu al overbelast geraken.

Obama wikt

De Iraakse regering heeft de VS ondertussen verzocht om luchtaanvallen uit te voeren tegen ISIS. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari maakte dat bekend op de televisiezender Al-Arabiya. De Amerikaanse topgeneraal Martin Dempsey bevestigde aan het VS-parlement dat er een formeel verzoek is binnengelopen.

President Barack Obama besprak de situatie in het Witte Huis met de Democratische en Republikeinse leiders in het parlement. In hoeverre de Amerikanen bereid zijn om opnieuw betrokken te raken in het conflict in Irak, zal moeten blijken. De Amerikaanse terugtrekking uit Irak was een van Obama’s topprioriteiten toen hij in 2009 aantrad als president.

Obama weegt zijn opties af, maar is volgens anonieme insiders die geciteerd worden door de Amerikaanse pers niet van plan om meteen beslissingen te nemen. Generaal Dempsey vertelde de parlementairen dat de VS op dit moment niet over voldoende inlichtingen beschikt. “Het is niet zo simpel dat je naar een iPhone-video van een konvooi kan kijken en het dan aanvallen”, zei hij.

Eenheid

De VS zou onder andere willen dat de politieke verhoudingen in Bagdad veranderen. Washington is ontevreden dat de Iraakse premier Nouri Al-Maliki vooral aan de sjiietische bevolkingsgroep denkt.

VS-vicepresident Joe Biden sprak woensdag per telefoon met Al-Maliki. “Hij benadrukte dat de premier – en alle andere Iraakse leiders – op een inclusieve manier moeten besturen”, stelde een mededeling van het Witte Huis. “Ze moeten stabiliteit en eenheid binnen de bevolking promoten en de legitieme noden van de diverse gemeenschappen in Irak lenigen.”

Wellicht om Washington gunstig te stemmen, lanceerde Al-Maliki woensdag een oproep tot nationale eenheid. Die kwam er echter nadat zijn sjiietische bondgenoten gedreigd hadden om allee samenwerking met de soennitische minderheid te boycotten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content