De veroordeelden werden zondagmorgen in het zuiden van het land opgehangen. Dat deelde minister van Justitie Haider al-Zamli volgens de nieuwssite Almada Press mee. Ook de openbare omroep meldde de executie. In februari had een rechtbank in de hoofdstad Bagdad de gevangenen wegens het doden van ongeveer 1.700 legerrekruten in 2014 ter dood veroordeeld.

Camp Speicher

IS had in juni 2014 na zijn opmars in Irak ermee uitgepakt in de omgeving van de stad Tikrit 1.700 rekruten doodgeschoten te hebben. Die waren van de militaire basis Camp Speicher weggevlucht en hadden zich aan de jihadisten overgegeven. De ongewapende rekruten zouden in Camp Speicher achtergelaten zijn door hun officieren.

IS-aanhangers publiceerden op het internet beelden van hoe de rijen soldaten werden doodgeschoten. Na de bevrijding van Tikrit ontdekten de Iraakse autoriteiten in april 2015 minstens 14 massagraven waarin de slachtoffers van de executies waren begraven.

Het bloedbad lokte in Irak scherpe kritiek op de regering en het leger uit. Nabestaanden van de slachtoffers hadden in 2014 het parlement in Bagdad bestormd en geëist dat de verantwoordelijke officieren rekenschap moesten afleggen. (Belga/NS)

De veroordeelden werden zondagmorgen in het zuiden van het land opgehangen. Dat deelde minister van Justitie Haider al-Zamli volgens de nieuwssite Almada Press mee. Ook de openbare omroep meldde de executie. In februari had een rechtbank in de hoofdstad Bagdad de gevangenen wegens het doden van ongeveer 1.700 legerrekruten in 2014 ter dood veroordeeld. IS had in juni 2014 na zijn opmars in Irak ermee uitgepakt in de omgeving van de stad Tikrit 1.700 rekruten doodgeschoten te hebben. Die waren van de militaire basis Camp Speicher weggevlucht en hadden zich aan de jihadisten overgegeven. De ongewapende rekruten zouden in Camp Speicher achtergelaten zijn door hun officieren.IS-aanhangers publiceerden op het internet beelden van hoe de rijen soldaten werden doodgeschoten. Na de bevrijding van Tikrit ontdekten de Iraakse autoriteiten in april 2015 minstens 14 massagraven waarin de slachtoffers van de executies waren begraven. Het bloedbad lokte in Irak scherpe kritiek op de regering en het leger uit. Nabestaanden van de slachtoffers hadden in 2014 het parlement in Bagdad bestormd en geëist dat de verantwoordelijke officieren rekenschap moesten afleggen. (Belga/NS)