Iraanse president Rohani wil ‘ernstig’ praten over nucleair programma

© Reuters

In zijn eerste persconferentie zegt Iraans president Hassan Rohani dat hij ‘ernstige onderhandelingen’ wil over het Iraanse atoomprogramma. Hij beloofde de Iraniërs ook transparantie.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani heeft in zijn eerste persconferentie sinds zijn aantreden de Iraniërs transparantie beloofd. Hij kondigde ook aan dat hij ‘ernstige’ gesprekken wil voeren over het Iraanse nucleaire programma. Rohani onderstreepte wel dat het verrijken van uranium een ‘onbetwistbaar recht’ is van Iran.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani, de enige gematigde van de zes presidentskandidaten tijdens de verkiezingen van 16 juni 2013, deelde in zijn eerste persconferentie mee dat zijn regering transparant zal werken en ter verantwoording zal kunnen geroepen worden, zo meldt de BBC. Rouhani zei dat hij zijn belofte zou houden om de Iraniërs op de hoogte houden van zowel de “successen als de mislukkingen” van het land. “Zonder de steun van het volk kan de regering haar langetermijndoelen nooit bereiken,” aldus Rohani.

De nieuwe president maakte duidelijk dat hij zo snel mogelijk met de groep 5+1 (Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) wil gaan samenzitten om de Westerse bezorgdheid over het nucleair programma van Iran weg te werken. “Naar mijn mening is de oplossing van het nucleair conflict eenvoudig en kan het dus snel en op korte termijn opgelost worden”, zo zei hij in Teheran. Het conflict kan enkel de wereld uit worden geholpen via een respectvolle dialoog, klonk het nog.

Rohani benadrukte ook dat dreigementen geen uitweg zullen bieden, omdat Iran zich daardoor niet laat intimideren. Daarnaast maakte de president ook duidelijk dat zijn land niet zomaar zal stoppen met het verrijken van uranium. “Niemand heeft aan Iran gezegd dat er gestopt moet worden met het verrijken van uranium. Niemand, op geen enkel moment. Het is dus duidelijk dat dat een onbetwistbaar recht is van Iran.”

De Westerse grootmachten en Israël beschuldigen Iran ervan een nucleair beleid te voeren dat tot doel heeft kernwapens te produceren. Maar de islamitische republiek ontkent die aantijgingen. De onderhandelingen over die kwestie slepen al jaren aan. “We zijn in elk geval bereid om alle bedenkingen van de internationale gemeenschap hierover uit de weg te ruimen”, verduidelijkte hij nog. “En ik ben er zeker van dat die bezorgdheden ook snel zullen verdwijnen, als de andere partij daartoe bereid is”, aldus Rohani, die in het begin van de jaren 2000 de Iraanse hoofdonderhandelaar tijdens de nucleaire gesprekken.

Pas nog heeft de Europese Unie Rohani opgeroepen om “snel vooruitgang” te boeken in de onderhandelingen over het kernprogramma van het land. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov liet dan weer verstaan dat van nieuwe sancties tegen Iran geen sprake kan zijn.

VS zal zich ’toegeeflijk’ opstellen als Iran vredevolle oplossing wil

Rouhani heeft van zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad een land geërfd met economische problemen, mogelijke voedseltekorten en nieuwe sancties van de VS omwille van haar nucleair programma. De VS, zo schrijft BBC, heeft Rohani gefeliciteerd met zijn overwinning, maar sprak niet over toegevingen. Wel deelde de VS mee dat als de nieuwe Iraanse regering zich ernstig zou engageren om haar internationale verplichtingen tegemoet te komen en een vredevolle oplossing te vinden, “dan zal ze een toegeeflijke partner vinden in de VS.” Die mededeling volgde op de presentatie van Rohani’s nieuwe regering. Die bestaat voornamelijk uit technocraten die eerder al dienden onder een andere gematigde president, Akbar Hashemi Rafsanjani.

Verrassend gewonnen

Dokter Hassan Rohani won verrassend al in de eerste ronde de Iraanse presidentsverkiezingen. Hij haalde 50,7% procent van de stemmen. De 64-jarige Rohani wil een betere relatie met het Westen. De meeste macht in Iran blijft wel in handen van de hoogste geestelijke leider ayatollah Khamenei. Rohani kan echter wel al verwezelijkingen voorleggen. Rohani was secretaris van de nationale veiligheidsraad en tegelijkertijd ook toponderhandelaar in de nucleaire geschillen met het Westen. Onder zijn leiding had Iran in 2005 het verrijkingsproces van uranium een tijd stilgelegd.

Tegenstander atoompolitiek Ahmadinejad

In zijn eerste toespraak bij zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen hekelde Rohani de atoompolitiek van toenmalig president Ahmadinejad. “Diplomatiek onderhandelen is een kunst en niet iedereens ding”, zei Rohani. “Nucleaire onderhandelingen moeten zodanig gevoerd worden dat een land niet in een politieke en economische crisis geraakt. Zolang de president VN-resoluties beschouwt als onbelangrijke knipsels en financiële sancties wegwuift, moet men er zich niet over verwonderen dat de nationale munt vandaag nog maar de helft zoveel waard is”, zei de 64-jarige schriftgeleerde. “Het land heeft leiding met bedachtzaamheid en hoop nodig, en niet paranoia en een haatrethoriek die ons aan de rand van een oorlog heeft gebracht”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content