Dat bevestigt het Iraanse ministerie van Defensie na enkele uren van onduidelijkheid. De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran beschoten door 'gewapende terroristen', aldus het ministerie van Defensie.

De fysicus keerde terug van vakantie.

Het persbureau Tasnim kondigde aanvankelijk een moord aan, maar wijzigde dat bericht later en zei te wachten op officiële informatie over Fakhrizadehs gezondheidstoestand. Die officiële bevestiging is er nu dus.

Er zijn 'ernstige vermoedens van Israëlische betrokkenheid', aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif op Twitter.

'Deze lafheid, met ernstige aanwijzingen van een Israëlische rol, toont de wanhopige oorlogszucht van de daders', aldus Javad Zarif. De Iraanse minister roept de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Europese Unie, op om deze 'schaamtelijke dubbele standaarden te beëindigen en deze handeling van staatsterreur te veroordelen'.

De 63-jarige Fakhrizadeh maakte deel uit van de Revolutionaire Garde en werd gezien als het brein achter de Iraanse pogingen om atoomwapens te ontwikkelen. Dat geheime programma werd in 2003 stopgezet. Teheran heeft altijd ontkend dat het een eigen atoombom wilde.

Speciale projecten

Volgens het Iraanse persbureau Fars probeert de Israëlische geheime dienst al jarenlang om de Iraniër uit te schakelen. Tijdens een persconferentie in 2018 zei de Israëlische premier Bejamin Netanyahu 'Fakhrizadeh, onthou die naam'.

Volgens Netanyahu stond Fakhrizadeh aan het hoofd van het Iraanse kernwapenprogramma. Nog volgens Netanyahu werkte de wetenschapper nadien nog samen met het Iraanse ministerie van Defensie aan 'speciale projecten'. Israël geeft voorlopig geen commentaar op het nieuws.

Tijdens de zomer brak een brand uit die delen van de nucleaire installatie in Natanz vernielde. Ook toen ontkende en bevestigde het Iraanse regime afwisselend. Ook toen werd Israël verdacht.

De spanningen in de regio zijn toegenomen. Iran is ongerust dat president Donald Trump in zijn laatste weken nog iets beraamt tegen het land.

Dat bevestigt het Iraanse ministerie van Defensie na enkele uren van onduidelijkheid. De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran beschoten door 'gewapende terroristen', aldus het ministerie van Defensie.De fysicus keerde terug van vakantie.Het persbureau Tasnim kondigde aanvankelijk een moord aan, maar wijzigde dat bericht later en zei te wachten op officiële informatie over Fakhrizadehs gezondheidstoestand. Die officiële bevestiging is er nu dus. Er zijn 'ernstige vermoedens van Israëlische betrokkenheid', aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif op Twitter.'Deze lafheid, met ernstige aanwijzingen van een Israëlische rol, toont de wanhopige oorlogszucht van de daders', aldus Javad Zarif. De Iraanse minister roept de internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Europese Unie, op om deze 'schaamtelijke dubbele standaarden te beëindigen en deze handeling van staatsterreur te veroordelen'.De 63-jarige Fakhrizadeh maakte deel uit van de Revolutionaire Garde en werd gezien als het brein achter de Iraanse pogingen om atoomwapens te ontwikkelen. Dat geheime programma werd in 2003 stopgezet. Teheran heeft altijd ontkend dat het een eigen atoombom wilde. Volgens het Iraanse persbureau Fars probeert de Israëlische geheime dienst al jarenlang om de Iraniër uit te schakelen. Tijdens een persconferentie in 2018 zei de Israëlische premier Bejamin Netanyahu 'Fakhrizadeh, onthou die naam'.Volgens Netanyahu stond Fakhrizadeh aan het hoofd van het Iraanse kernwapenprogramma. Nog volgens Netanyahu werkte de wetenschapper nadien nog samen met het Iraanse ministerie van Defensie aan 'speciale projecten'. Israël geeft voorlopig geen commentaar op het nieuws.Tijdens de zomer brak een brand uit die delen van de nucleaire installatie in Natanz vernielde. Ook toen ontkende en bevestigde het Iraanse regime afwisselend. Ook toen werd Israël verdacht. De spanningen in de regio zijn toegenomen. Iran is ongerust dat president Donald Trump in zijn laatste weken nog iets beraamt tegen het land.