Iraans atoomprogramma: ‘Doorbraak bij onderhandelingen: eensgezindheid over sleutelkwesties’

De Britse, Amerikaanse en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken Philip Hammond, John Kerry en Mohammad Javad Zarif met EU-vertegenwoordigster Federica Mogherini. © Belga
Simon Demeulemeester

Na jarenlang taai overleg over het Iraanse atoomprogramma zijn de vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, zijn het met Iran eens geworden over sleutelkwesties.

Na jarenlang taai overleg over het Iraanse atoomprogramma is donderdag in Lausanne eindelijk een doorbraak gelukt. De vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, zijn het met Iran eens geworden over sleutelkwesties in het dispuut, zodat een raamakkoord gesloten is kunnen worden. Tegen 30 juni moet een definitief akkoord getekend worden.

Het raamakkoord werd toegelicht door EU-vertegenwoordigster Federica Mogherini en de Iraanse Buitenlandminister Mohammed Jawad Zarif op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie in de Zwitserse stad. Deadline om een akkoord te bereiken, was eigenlijk dinsdag om middernacht.

Maar na jaren van vruchteloze gesprekken maalt niemand om een verlenging van twee dagen, met uitzondering dan van de Israëlische premier Netanyahu, die de bui zag hangen en reeds waarschuwde voor de (naar zijn mening desastreuze) gevolgen van een akkoord met Iran.

Volgens Iraanse media heeft het akkoord een duur van tien jaar en voorziet het in een reductie door Iran van zijn centrifuges van, momenteel, 19.000 tot 6.000, waardoor Iran minder uranium kan verrijken. Hoogverrijkt uranium is een basisvereiste voor het maken van nucleair wapentuig.

Later donderdag volgt een gemeenschappelijke verklaring van Iran en de Europese Unie over het bezegelen van het raamakkoord, waarbij -vermoedelijk- Iraanse verzekeringen dat geen kernwapen wordt gemaakt, inclusief de toestemming voor nog meer controles door het VN-atoomagentschap IAEA, worden ingeruild voor het stopzetten van het economisch embargo tegen de Islamitische republiek, waardoor Teheran weer veel meer olie zal kunnen exporteren.

‘Nog veel werk’

VS-minister John Kerry had het donderdagavond dan ook over een “grote dag”. Hij stelde dat de Iraanse voorraad verrijkt uranium over vijftien jaar met 98 procent verminderd zal worden. Ook Witte Huis-baas Barack Obama sprak van een “historisch” moment. Hij voegde wel in een adem een aantal waarschuwingen toe: de Iraniërs moeten bewijzen dat het hen ernst is, en het akkoord kan ook ongedaan gemaakt worden indien Teheran op een bepaald moment toch dwars gaat liggen of wannneer de IAEA-inspecties Teheran slechte punten opleveren. Obama kondigde tevens aan dat hij over de kwestie met ‘Bibi’ gaat telefoneren. Vanuit het Elysée in Parijs klonk eenzelfde geluid: prachtig akkoord, maar als de voorwaarden niet worden ingevuld, kan het verscheurd worden. Hollandes minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, wees op het voorlopige karakter van het voorakkoord: er is nog veel werk voor de boeg, zei de minister. Tegen uiterlijk 30 juni kan nu een “slot-akkoord” geplaatst worden.

(Belga/SD/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content