De laatste verzetshaarden van Islamitische Staat (IS) in de Oude Stad werden maandag bedwongen, zo klinkt het. De premier, die zwaaide met de Iraakse vlag, verklaarde dat regeringstroepen de stad nu volledig onder controle hebben.

'We roepen de overwinning uit vanuit het hart van het bevrijde Mosoel. We hebben Daesh (een pejoratieve term voor IS gebaseerd op het Arabisch acroniem van een vroegere benaming, nvdr.) verslagen met onze eenheid', zo klonk het. 'Met ons bloed, onze opofferingen en inspanningen hebben we Irak, zijn land en zijn volk bevrijd.'

De overwinning van het Iraakse leger in Mosoel toont volgens Abadi 'het falen en de ineenstorting van de terroristische staat' aan.

Felbevochten

Ook het Amerikaans centraal commando (Centcom), dat de operaties van de internationale coalitie tegen IS leidt, spreekt van een 'beslissende klap'. Centcom heeft Abadi maandag gefeliciteerd met de overwinning in de Noord-Iraakse stad.

'Mosoel zou voor gelijk welk leger een uitdagend gevecht hebben gevormd. De coalitie is er trots op dat ze aan de zijde van haar Iraakse partner heeft gestreden bij deze felbevochten overwinning', zo verklaarde luitenant-generaal Stephen Townsend, de bevelvoerder van Centcom.

Townsend onderstreept in zijn mededeling dat ook de Iraakse milities, de Koerdische peshmerga en de internationale coalitie eveneens verdienste hebben aan het verjagen van IS uit de op een na grootste stad van Irak.

Abadi groet militairen in Mosoel op 10 juli © Belga Image

Dreiging

In de mededeling wordt benadrukt dat in verschillende gebieden in de oude stad van Mosoel nog explosieven moeten geruimd worden. Bovendien wordt er rekening mee gehouden dat er nog IS-strijders zitten ondergedoken.

De overwinning 'betekent niet het einde van de kwade ideologie en de globale dreiging', luidt het tot slot.

Negen maanden

Mosoel, de op een na grootste stad van Irak, was in juni 2014 in handen gekomen van IS. In oktober vorig jaar begon het Iraakse leger, met de hulp van verschillende milities en van de internationale coalitie, aan de militaire operatie die negen maanden later tot de bevrijding heeft geleid.

Hoewel Mosoel als het laatste grote 'IS-bolwerk' werd beschouwd, betekent die bevrijding evenwel niet dat de terreurgroep in het land volledig is verslagen. IS controleert in Irak nog altijd kleine steden en dorpen.

Volgens de Iraakse premier zijn 'wederopbouw en stabiliteit' nu de prioriteiten van zijn regering.

De laatste verzetshaarden van Islamitische Staat (IS) in de Oude Stad werden maandag bedwongen, zo klinkt het. De premier, die zwaaide met de Iraakse vlag, verklaarde dat regeringstroepen de stad nu volledig onder controle hebben. 'We roepen de overwinning uit vanuit het hart van het bevrijde Mosoel. We hebben Daesh (een pejoratieve term voor IS gebaseerd op het Arabisch acroniem van een vroegere benaming, nvdr.) verslagen met onze eenheid', zo klonk het. 'Met ons bloed, onze opofferingen en inspanningen hebben we Irak, zijn land en zijn volk bevrijd.' De overwinning van het Iraakse leger in Mosoel toont volgens Abadi 'het falen en de ineenstorting van de terroristische staat' aan. Ook het Amerikaans centraal commando (Centcom), dat de operaties van de internationale coalitie tegen IS leidt, spreekt van een 'beslissende klap'. Centcom heeft Abadi maandag gefeliciteerd met de overwinning in de Noord-Iraakse stad.'Mosoel zou voor gelijk welk leger een uitdagend gevecht hebben gevormd. De coalitie is er trots op dat ze aan de zijde van haar Iraakse partner heeft gestreden bij deze felbevochten overwinning', zo verklaarde luitenant-generaal Stephen Townsend, de bevelvoerder van Centcom. Townsend onderstreept in zijn mededeling dat ook de Iraakse milities, de Koerdische peshmerga en de internationale coalitie eveneens verdienste hebben aan het verjagen van IS uit de op een na grootste stad van Irak. In de mededeling wordt benadrukt dat in verschillende gebieden in de oude stad van Mosoel nog explosieven moeten geruimd worden. Bovendien wordt er rekening mee gehouden dat er nog IS-strijders zitten ondergedoken. De overwinning 'betekent niet het einde van de kwade ideologie en de globale dreiging', luidt het tot slot. Mosoel, de op een na grootste stad van Irak, was in juni 2014 in handen gekomen van IS. In oktober vorig jaar begon het Iraakse leger, met de hulp van verschillende milities en van de internationale coalitie, aan de militaire operatie die negen maanden later tot de bevrijding heeft geleid. Hoewel Mosoel als het laatste grote 'IS-bolwerk' werd beschouwd, betekent die bevrijding evenwel niet dat de terreurgroep in het land volledig is verslagen. IS controleert in Irak nog altijd kleine steden en dorpen. Volgens de Iraakse premier zijn 'wederopbouw en stabiliteit' nu de prioriteiten van zijn regering.