De Verenigde Staten dompelen het Midden-Oosten in de chaos en voeden er in hun poging de wereld te (blijven) besturen het opkomende extremisme. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in bedekte bewoordingen aangewreven. Het "bedekte" bestond erin, dat Lavrov nooit de woorden "Verenigde Staten" in de mond nam. De Russische minister zei een en ander tijdens een speciale bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrede en veiligheid in de wereld.

'Unilateraal gebruik van macht'

Lavrov verwees naar de internationale bombardementen op Syrië onder leiding van de VS, de VS-invasie van Irak in 2003 en de Navo-intrerventie onder leiding van de VS in Libië in 2011. Alle voorgaande interventies "zijn voorbeelden van schendingen van de fundamentele principes van de VN". Militaire macht wordt unilateraal gebruikt om de eigen belangen te behartigen, verweet Lavrov. De interventies "hebben het Midden-Oosten en Noord-Afrika instabiliteit en chaos gebracht (...) en hebben het terrein geëffend voor de ontwikkeling van het extremisme".

Staatsgreep

Rusland blijft Washington er ook van beschuldigen achter de staatsgreep in Oekraïne te zitten waarbij president Viktor Janoekovitsj werd afgezet. Dat werd overigens ook bevestigd door de hoofdanalist van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor, die de machtsgreep van de pro-Europeanen in Kiev "the most blatant coup in history", de meest aperte coup in de geschiedenis, noemde.

Washington en Brussel bekijken de crisis in Oekraïne dan weer exclusief vanuit de bril van een "Russische agressie". Lavrov gaf ook de Veiligheidsraad een veeg uit de pan. Dat orgaan bestempelde hij als een "registratiekamer" voor beslissingen die door de VS zijn genomen. (Belga/WB)

De Verenigde Staten dompelen het Midden-Oosten in de chaos en voeden er in hun poging de wereld te (blijven) besturen het opkomende extremisme. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in bedekte bewoordingen aangewreven. Het "bedekte" bestond erin, dat Lavrov nooit de woorden "Verenigde Staten" in de mond nam. De Russische minister zei een en ander tijdens een speciale bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrede en veiligheid in de wereld.Lavrov verwees naar de internationale bombardementen op Syrië onder leiding van de VS, de VS-invasie van Irak in 2003 en de Navo-intrerventie onder leiding van de VS in Libië in 2011. Alle voorgaande interventies "zijn voorbeelden van schendingen van de fundamentele principes van de VN". Militaire macht wordt unilateraal gebruikt om de eigen belangen te behartigen, verweet Lavrov. De interventies "hebben het Midden-Oosten en Noord-Afrika instabiliteit en chaos gebracht (...) en hebben het terrein geëffend voor de ontwikkeling van het extremisme". Rusland blijft Washington er ook van beschuldigen achter de staatsgreep in Oekraïne te zitten waarbij president Viktor Janoekovitsj werd afgezet. Dat werd overigens ook bevestigd door de hoofdanalist van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor, die de machtsgreep van de pro-Europeanen in Kiev "the most blatant coup in history", de meest aperte coup in de geschiedenis, noemde. Washington en Brussel bekijken de crisis in Oekraïne dan weer exclusief vanuit de bril van een "Russische agressie". Lavrov gaf ook de Veiligheidsraad een veeg uit de pan. Dat orgaan bestempelde hij als een "registratiekamer" voor beslissingen die door de VS zijn genomen. (Belga/WB)