"Ik veroordeel de cyclus van brutaal geweld die nu door Syrie wordt onderhouden," zegt Vanackere. De buitenlandminister steunt de vraag van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor een onafhankelijk onderzoek. "Dit is de eerste stap in een proces dat moet toelaten dat de verantwoordelijken van het zinloze geweld tegen burgers rekeningschap afleggen."

"Ik vraag de Syrische regering zijn internationale verplichtingen na te komen en in het bijzonder de fundamentele rechten van de bevolking te respecteren waaronder ook het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van de pers", aldus Vanackere.

Internationale gemeenschap
Ook de VN, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk veroordeelden eerder dit weekend het regime van Assad. Vrijdag kwamen meer dan 70 mensen om het leven toen ordediensten het vuur openden op betogingen tegen het regime.

Zaterdag zijn opnieuw minstens dertien mensen doodgeschoten tijdens begrafenissen van manifestanten die vrijdag waren omgekomen.

Verzet
In Deraa en Douma kwamen telkens vijf mensen om en ook in de hoofdstad Damascus vielen er drie doden. Tienduizenden Syriërs woonden zaterdag de begrafenis van die slachtoffers bij. Militanten van de verzetsbeweging zeggen dat ook deze mensen werden omgebracht door veiligheidstroepen van het regime.

Twee "onafhankelijke" parlementsleden in Syrië zeggen intussen dat ze ontslag nemen uit protest tegen de repressie.

Protest van Obama

De Syrische autoriteiten betreuren het internationaal protest. Ze reageren op de verklaringen Obama en verwijten hem een "gebrek aan objectiviteit". "Syrië betreurt het persbericht verspreid door de Amerikaanse president, aangezien deze niet gebaseerd is op een objectieve visie van de reële feiten op het terrein", aldus een Syrische verantwoordelijke geciteerd door het officiële persbureau Sana.

Onverantwoordelijkheid
"Syrië verbaast zich over de volharding waarmee het Amerikaanse bestuur de beschuldigingen blijft herhalen dat Damascus de hulp van Iran zou zoeken om de situatie aan te pakken", zo luidt het verder. De verantwoordelijke spreekt verder over de "onverantwoordelijkheid" van Washington, dat "aanzet" tot geweld tegen Syrië, enzo "de veiligheid van onze burgers in gevaar brengt". (Belga/AFP/EE)

"Ik veroordeel de cyclus van brutaal geweld die nu door Syrie wordt onderhouden," zegt Vanackere. De buitenlandminister steunt de vraag van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor een onafhankelijk onderzoek. "Dit is de eerste stap in een proces dat moet toelaten dat de verantwoordelijken van het zinloze geweld tegen burgers rekeningschap afleggen." "Ik vraag de Syrische regering zijn internationale verplichtingen na te komen en in het bijzonder de fundamentele rechten van de bevolking te respecteren waaronder ook het recht op vrije meningsuiting en de vrijheid van de pers", aldus Vanackere.Internationale gemeenschap Ook de VN, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk veroordeelden eerder dit weekend het regime van Assad. Vrijdag kwamen meer dan 70 mensen om het leven toen ordediensten het vuur openden op betogingen tegen het regime. Zaterdag zijn opnieuw minstens dertien mensen doodgeschoten tijdens begrafenissen van manifestanten die vrijdag waren omgekomen.Verzet In Deraa en Douma kwamen telkens vijf mensen om en ook in de hoofdstad Damascus vielen er drie doden. Tienduizenden Syriërs woonden zaterdag de begrafenis van die slachtoffers bij. Militanten van de verzetsbeweging zeggen dat ook deze mensen werden omgebracht door veiligheidstroepen van het regime. Twee "onafhankelijke" parlementsleden in Syrië zeggen intussen dat ze ontslag nemen uit protest tegen de repressie. Protest van ObamaDe Syrische autoriteiten betreuren het internationaal protest. Ze reageren op de verklaringen Obama en verwijten hem een "gebrek aan objectiviteit". "Syrië betreurt het persbericht verspreid door de Amerikaanse president, aangezien deze niet gebaseerd is op een objectieve visie van de reële feiten op het terrein", aldus een Syrische verantwoordelijke geciteerd door het officiële persbureau Sana. Onverantwoordelijkheid "Syrië verbaast zich over de volharding waarmee het Amerikaanse bestuur de beschuldigingen blijft herhalen dat Damascus de hulp van Iran zou zoeken om de situatie aan te pakken", zo luidt het verder. De verantwoordelijke spreekt verder over de "onverantwoordelijkheid" van Washington, dat "aanzet" tot geweld tegen Syrië, enzo "de veiligheid van onze burgers in gevaar brengt". (Belga/AFP/EE)