De aanhangers van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi wijken geen centimeter ondanks de geplande ontruiming van hun protestkampen in Caïro.

"Het beëindigen van de sit-ins in Rabaa al-Aadwiya en de al-Nahda Square begint bij zonsopgang", aldus een bron aan het Duitse persbureau DPA. De datum werd vastgelegd tijdens een vergadering tussen de minister van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten.

Bronnen die het Franse persagentschap AFP contacteerde, zeggen dat de politie geleidelijk zal optreden. Eerst zullen de sit-ins omsingeld worden en pas na verschillende dagen en meerdere aanmaningen zou de eigenlijke ontruiming, die ook meerdere dagen zou duren, beginnen. Voorlopig blijft het nog rustig in Kaïro. Nieuwswebsite Al-Ahram bericht dat de islamisten hun aanhangers hebben opgeroepen om vrijdag een massale protestactie te houden op het Tahrirplein en voor het presidentieel paleis in Caïro. Ze willen zo bewijzen dat ze minstens even veel demonstranten op de been kunnen krijgen als de protestbeweging.

'Vreedzame manier'

De overheid heeft de aanhangers van Morsi al verschillende keren gevraagd om de sit-ins te stoppen. Ze beloofde vorige week nog dat de manifestanten op een "vreedzame manier" zouden kunnen vertrekken en zo een kans zouden krijgen om weer een rol te spelen in het politieke proces.

De internationale gemeenschap vreest echter dat de ontruiming van de pleinen voor een bloedbad zal zorgen. Tijdens de conflicten tussen de voor- en tegenstanders van Morsi vielen al honderden doden. (Belga/AVE)

De aanhangers van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi wijken geen centimeter ondanks de geplande ontruiming van hun protestkampen in Caïro. "Het beëindigen van de sit-ins in Rabaa al-Aadwiya en de al-Nahda Square begint bij zonsopgang", aldus een bron aan het Duitse persbureau DPA. De datum werd vastgelegd tijdens een vergadering tussen de minister van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten. Bronnen die het Franse persagentschap AFP contacteerde, zeggen dat de politie geleidelijk zal optreden. Eerst zullen de sit-ins omsingeld worden en pas na verschillende dagen en meerdere aanmaningen zou de eigenlijke ontruiming, die ook meerdere dagen zou duren, beginnen. Voorlopig blijft het nog rustig in Kaïro. Nieuwswebsite Al-Ahram bericht dat de islamisten hun aanhangers hebben opgeroepen om vrijdag een massale protestactie te houden op het Tahrirplein en voor het presidentieel paleis in Caïro. Ze willen zo bewijzen dat ze minstens even veel demonstranten op de been kunnen krijgen als de protestbeweging.'Vreedzame manier'De overheid heeft de aanhangers van Morsi al verschillende keren gevraagd om de sit-ins te stoppen. Ze beloofde vorige week nog dat de manifestanten op een "vreedzame manier" zouden kunnen vertrekken en zo een kans zouden krijgen om weer een rol te spelen in het politieke proces. De internationale gemeenschap vreest echter dat de ontruiming van de pleinen voor een bloedbad zal zorgen. Tijdens de conflicten tussen de voor- en tegenstanders van Morsi vielen al honderden doden. (Belga/AVE)