Iran is bereid om zijn programma voor het verrijken van uranium tot 20 procent stop te zetten, op voorwaarde dat de internationale gemeenschap erkent dat het land recht heeft op een nucleair programma. Dat is meegedeeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

"De erkenning van ons nucleair recht moet de basis vormen voor verdere nucleaire onderhandelingen. Dat is de enige manier om tot een doorbraak te komen", zegt Ramin Mehmanparast, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "In dat geval kan door Iran zelfs worden overwogen om te stoppen met het verrijken tot 20 procent, als het westen het vreedzame karakter erkent".

Mehmanparast stelde voorts dat Iran tot het verrijken van uranium "gedwongen" werd, aangezien het westen geweigerd had om nucleaire brandstof te leveren voor de medische reactor in Teheran.

Bij een internationale erkenning van de nucleaire rechten van Iran, zal het land ook bereid zijn om meer inspecties toe te staan van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), luidt het tot slot.

Tweede kerncentraleIran heeft ook laten weten om dat het begin volgend jaar start met de bouw van een tweede kerncentrale in Bushehr, in het zuiden van het land. Die komt naast de nucleaire kerncentrale die er nu al staat en gebouwd werd door Rusland. Het is niet bekend of Rusland opnieuw in het project instapt.

De Iraanse leiders hebben al herhaaldelijk laten optekenen dat ze een twintigtal kerncentrales willen bouwen, goed voor een totaal vermogen van 20.000 megawatt. De centrale die nu al in Bushehr staat, werd in 2010 ingehuldigd, na 35 jaar van werken en ontelbare politieke, technische en financiële moeilijkheden. (Belga/INM)

Iran is bereid om zijn programma voor het verrijken van uranium tot 20 procent stop te zetten, op voorwaarde dat de internationale gemeenschap erkent dat het land recht heeft op een nucleair programma. Dat is meegedeeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran. "De erkenning van ons nucleair recht moet de basis vormen voor verdere nucleaire onderhandelingen. Dat is de enige manier om tot een doorbraak te komen", zegt Ramin Mehmanparast, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "In dat geval kan door Iran zelfs worden overwogen om te stoppen met het verrijken tot 20 procent, als het westen het vreedzame karakter erkent". Mehmanparast stelde voorts dat Iran tot het verrijken van uranium "gedwongen" werd, aangezien het westen geweigerd had om nucleaire brandstof te leveren voor de medische reactor in Teheran. Bij een internationale erkenning van de nucleaire rechten van Iran, zal het land ook bereid zijn om meer inspecties toe te staan van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), luidt het tot slot. Tweede kerncentraleIran heeft ook laten weten om dat het begin volgend jaar start met de bouw van een tweede kerncentrale in Bushehr, in het zuiden van het land. Die komt naast de nucleaire kerncentrale die er nu al staat en gebouwd werd door Rusland. Het is niet bekend of Rusland opnieuw in het project instapt. De Iraanse leiders hebben al herhaaldelijk laten optekenen dat ze een twintigtal kerncentrales willen bouwen, goed voor een totaal vermogen van 20.000 megawatt. De centrale die nu al in Bushehr staat, werd in 2010 ingehuldigd, na 35 jaar van werken en ontelbare politieke, technische en financiële moeilijkheden. (Belga/INM)