Internationale gemeenschap sluit deal over uitvoering klimaatakkoord van Parijs

COP24-voorzitter Michal Kurtyka reageert enthousiast op het akkoord dat 200 landen bereikten tijdens de laatste sessie van de klimaattop in het Poolse Katowice, 15 december 2018 © REUTERS

De 196 landen die het Poolse Katowice deelnamen aan de 24ste conferentie van het VN-klimaatverdrag (COP24) hebben zaterdagavond een reeks regels aangenomen die gestalte moeten geven aan het klimaatakkoord van Parijs. Ngo’s reageren echter ontgoocheld.

De Poolse voorzitter van de COP24, Michal Kurtyka, zei tevreden te zijn met het akkoord, waarmee de doelstellingen van het akkoord van Parijs verder geconcretiseerd kunnen worden. Kurtyka sprak van ‘een historisch moment’.

De regels, het ‘rule book’ in het VN-jargon, zijn aangenomen na afloop van een COP24 die lang uitliep, tot zaterdagavond. Ze zijn het resultaat van twee jaar technische en arbeidsintensieve onderhandelingen. Ze werden doorkruist door de verkiezing van verschillende klimaatsceptici, zoals de Amerikaanse miljardair Donald Trump.

De uitvoerende regels, die technisch van aard zijn, zijn essentieel voor een goede uitrol van het klimaatakkoord van Parijs. Het klimaatakkoord heeft als doel om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, indien mogelijk zelfs onder de 1,5 graad. Ook moeten de regels een wederzijds vertrouwen tussen de landen bewerkstelligen.

Het kwam erop aan om een aanvaardbare middenweg te vinden tussen de eisen van de industrielanden en de ontwikkelingslanden. De eerste groep wil een strikte opvolging van de engagementen, de tweede een zekere flexibiliteit.

Een ander gespreksonderwerp tijdens deze COP24 was het formuleren van hogere doelstellingen. Met het oog daarop was op de COP23 van vorig jaar in Bonn de zogenaamde ‘Talanoa’-dialoog overeengekomen. De ‘verhoging’ kwam de voorbije veertien dagen vaak ter sprake. Ze is nodig omdat de engagementen die landen tot nu toe zijn aangegaan, zouden leiden tot een opwarming van de aarde met meer dan drie graden.

Maar de landen die het ergst getroffen zijn door de klimaatverandering, alsook de verschillende ngo’s, blijven op dat vlak op op hun honger zitten.

Ontgoocheling

Ngo’s reageren immers ontgoocheld na de klimaattop in het Poolse Katowice. ‘Het is duidelijk dat de regeringen er niet in geslaagd zijn om een adequaat antwoord te formuleren op de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering’, zegt Climate Action Network (CAN) Europe, de koepelorganisatie van 150 ngo’s uit 35 Europese landen, zaterdagavond. Volgens Greenpeace draagt België ‘een verpletterende historische verantwoordelijkheid’.

CAN Europe betreurt het gebrek aan ambitie in de strijd tegen klimaatverandering. Ook is er ‘beperkte vooruitgang’ geboekt voor de geplande financiering voor ontwikkelingslanden.

‘De zwakke resultaten van deze COP (conferentie van de partijen van het klimaatverdrag, nvdr) staan in schril contrast met de serieuze waarschuwingen in het rapport van het IPCC en de groeiende vraag om actie van burgers’, zegt Wendel Trio, de directeur van CAN Europe.

Greenpeace op zijn beurt spreekt van een klimaattop ‘zonder beloftes voor onze kinderen’ en van ‘schuldig collectief verzuim’. De ngo zegt dat ook België weigert om blijk te geven van meer klimaatambitie en dat ons land een ‘verpletterende historische verantwoordelijkheid’ draagt, samen met andere landen die iedere vooruitgang blokkeren.

‘Het is een schande dat België weigerde zich te scharen achter een brede coalitie van landen die sterkere klimaatplannen willen’, zegt Joeri Thys van Greenpeace België. ‘Het verschil tussen wat bepaalde ministers voor de camera verklaren en hun daden is nu pijnlijk zichtbaar. Hun onverantwoorde gedrag is een kaakslag voor de Belgische burgers die massaal en nadrukkelijk klimaatactie van de politiek verwachten.’

‘Geen enkele Belgische klimaatminister heeft nog iets te zoeken op een klimaattop zolang ze elke verhoogde ambitie in Europa en de wereld tegenwerken. En ook zonder een ernstig nationaal klimaatplan, blijven ze beter thuis. De Belgische regeringen laten de mensen en de planeet in de steek’, besluit Greenpeace.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content