Interim-regering Afghanistan houdt eerste ministerraad

De interim-regering van Afghanistan, die volledig uit leden van de radicaal-islamistische taliban bestaat, is maandag in Kaboel samengekomen voor een ministerraad. Het is de eerste keer dat de Afghaanse ministers samenzitten sinds de taliban in augustus de macht konden veroveren.

Volgens een verklaring van talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zijn de ministers tijdens het overleg overeengekomen om opnieuw paspoorten en identiteitskaarten uit te reiken aan Afghaanse burgers. Volgens het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Bakhtar zullen die documenten waarschijnlijk de naam “Islamitische Emiraat Afghanistan” vermelden. Daarmee wordt afgestapt van de officiële benaming – Islamitische Republiek Afghanistan – die gehanteerd werd door de vorige regering.

Of andere landen die paspoorten zullen aanvaarden, is nog niet duidelijk. De internationale gemeenschap heeft de taliban voorlopig nog niet erkend als de legitieme leiders van het land.

De ministers van de talibanregering hebben het bestuur van Kaboel ook gevraagd een mechanisme te ontwikkelen om de illegale inbeslagname van land te voorkomen. Aan de verschillende ministeries van Veiligheid is dan weer opgedragen een gezamenlijke commissie te vormen die de veiligheid in zowel de hoofdstad als de provincies moet verbeteren.

Na de omverwerping van de vorige Afghaanse regering, die gesteund werd door het westen, hebben de taliban vorige maand eenzijdig een eigen interim-regering gevormd. Mohammad Hasan Akhund is waarnemend eerste minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content