Vijftien gevangenen van de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay werden deze week overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat om de grootste gevangenentransfer tot nu toe tijdens de regeerperiode van president Barack Obama. In Guantanamo op Cuba zitten nu nog 61 gevangenen, het laagste aantal sinds George W. Bush de instelling in januari 2002 opende.

Volgens de New York Times zijn zowat 780 mensen gevangen gehouden geweest in Gauntanamo, 710 werden overgebracht naar andere instellingen. Negen mensen stierven tijdens hun opsluiting.

Obama beloofde in 2009 om de gevangenis te sluiten omdat ze het wereldwijde jihadisme zou voeden, de nationale veiligheid ondermijnt en niet overeenstemt met Amerikaanse waarden. De president heeft daarvoor echter de toestemming nodig van het Congres, maar zowel in het Huis van Avgevaardigden als in de Senaat heerst er een Republikeinse meerderheid.

Van er met de 61 overblijvende gevangenen moet gebeuren als Obama erin slaagt om Guantanamo te sluiten voor het einde van zijn termijn, is onzeker. De president heeft al geprobeerd om ze voor een proces naar de Verenigde Staten te laten brengen, maar zowel de Democraten als de Republikeinen zijn daar tegen omdat het merendeel van de Guantanamo-gevangenen te gevaarlijk zou zijn om op Amerikaanse bodem vast te houden. (TE)

Infographic: How Close Is Obama To Closing Guantanamo? | Statista
You will find more statistics at Statista
Vijftien gevangenen van de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay werden deze week overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat om de grootste gevangenentransfer tot nu toe tijdens de regeerperiode van president Barack Obama. In Guantanamo op Cuba zitten nu nog 61 gevangenen, het laagste aantal sinds George W. Bush de instelling in januari 2002 opende. Volgens de New York Times zijn zowat 780 mensen gevangen gehouden geweest in Gauntanamo, 710 werden overgebracht naar andere instellingen. Negen mensen stierven tijdens hun opsluiting. Obama beloofde in 2009 om de gevangenis te sluiten omdat ze het wereldwijde jihadisme zou voeden, de nationale veiligheid ondermijnt en niet overeenstemt met Amerikaanse waarden. De president heeft daarvoor echter de toestemming nodig van het Congres, maar zowel in het Huis van Avgevaardigden als in de Senaat heerst er een Republikeinse meerderheid. Van er met de 61 overblijvende gevangenen moet gebeuren als Obama erin slaagt om Guantanamo te sluiten voor het einde van zijn termijn, is onzeker. De president heeft al geprobeerd om ze voor een proces naar de Verenigde Staten te laten brengen, maar zowel de Democraten als de Republikeinen zijn daar tegen omdat het merendeel van de Guantanamo-gevangenen te gevaarlijk zou zijn om op Amerikaanse bodem vast te houden. (TE)