De Indonesische regering raadt luchtvaartmaatschappijen aan om niet meer over de vulkaan Merapi op het eiland Java te vliegen.

De luchthavens van Yogyakarta en Solo, de grote steden in de omgeving van de Merapi, blijven open, maar de Maleisische luchtvaartmaatschappij AirAsia en het Singaporese Silk Air lasten dinsdag een aantal vluchten naar die plaatsen af.

Waarschuwing
"Om veiligheidsredenen in verband met vulkaanas raden we luchtvaartmaatschappijen aan om alternatieve routes te gebruiken," zei woordvoerder Bambang Ervan van het ministerie van Transport aan persagentschap AFP.

Het is de eerste waarschuwing die aan het luchttransport gegeven wordt sinds de vulkaan op 26 oktober begon uit te barsten, met minstens 38 doden als gevolg.

De vulkaan bleef sindsdien actief en spuwt rookwolken uit die tot verscheidene kilometers boven de krater uitstijgen. Dinsdag was kokende lava te zien in de krater van de vulkaan.

Wetenschappers verwachten dat de uitstoot nog weken en zelfs maanden kan duren. "De mogelijkheid van een explosieve vulkaanuitbarsting blijft bestaan, maar is niet voor meteen," zei vulkanoloog Subandryo.

Yogyakarta op Java:

Grotere kaart weergeven

De Indonesische regering raadt luchtvaartmaatschappijen aan om niet meer over de vulkaan Merapi op het eiland Java te vliegen. De luchthavens van Yogyakarta en Solo, de grote steden in de omgeving van de Merapi, blijven open, maar de Maleisische luchtvaartmaatschappij AirAsia en het Singaporese Silk Air lasten dinsdag een aantal vluchten naar die plaatsen af. Waarschuwing "Om veiligheidsredenen in verband met vulkaanas raden we luchtvaartmaatschappijen aan om alternatieve routes te gebruiken," zei woordvoerder Bambang Ervan van het ministerie van Transport aan persagentschap AFP. Het is de eerste waarschuwing die aan het luchttransport gegeven wordt sinds de vulkaan op 26 oktober begon uit te barsten, met minstens 38 doden als gevolg. De vulkaan bleef sindsdien actief en spuwt rookwolken uit die tot verscheidene kilometers boven de krater uitstijgen. Dinsdag was kokende lava te zien in de krater van de vulkaan. Wetenschappers verwachten dat de uitstoot nog weken en zelfs maanden kan duren. "De mogelijkheid van een explosieve vulkaanuitbarsting blijft bestaan, maar is niet voor meteen," zei vulkanoloog Subandryo.Yogyakarta op Java: Grotere kaart weergeven