In India wordt bang uitgekeken naar de komst van de cycloon Phailin, die waarschijnlijk in de loop van zaterdagavond aan de oostkust van India aan land gaat. De cycloon gaat gepaard met windvlagen die tot 240 km/uur kunnen halen en is mogelijk de krachtigste tropische storm in 14 jaar in de kustregio.

De Indiase weerdienst heeft een rood alarm afgekondigd met het oog op de mogelijk zeer verwoestende impact van de storm en in de Indiase deelstaten Orissa en Andra Pradesh werden uit voorzorg in totaal zo'n 440.000 mensen geëvacueerd.

De bedreigde regio had in 1999 nog zwaar te lijden onder een cycloon, die toen aan meer dan 8.000 mensen het leven kostte.

440.000 mensen geëvacueerd

In de twee kuststaten zijn alles samen 440.000 mensen geëvacueerd. Ze werden opgevangen in noodonderkomens. Het gaat om een van de grootste volksverhuizingen wat India betreft, aldus de verantwoordelijke van het agentschap voor rampen. De autoriteiten gaven de opdracht om mensen die weerstand bieden, desnoods met geweld te evacueren. Zo'n 300 teams van legerartsen, ingenieurs en reddingswerkers zijn naar de regio's gestuurd die het hoogste risico lopen. Ook het Indiase Rode Kruis heeft hulpteams ingezet en de helikopters en vliegtuigen van het leger staan stand-by.

Diameter: 500 kilometer

Phailin is niet alleen zeer krachtig, maar heeft bovendien ook nog eens een diameter van 500 kilometer. Het Amerikaanse centrum voor tyfoons, dat door het leger wordt beheerd, waarschuwt dat de rukwinden pieken van 315 km/uur kunnen halen en het Britse Tropical Storm Risk klasseerde Phailin in de categorie van de gevaarlijkste cyclonen.

(Belga)

De Indiase weerdienst heeft een rood alarm afgekondigd met het oog op de mogelijk zeer verwoestende impact van de storm en in de Indiase deelstaten Orissa en Andra Pradesh werden uit voorzorg in totaal zo'n 440.000 mensen geëvacueerd.De bedreigde regio had in 1999 nog zwaar te lijden onder een cycloon, die toen aan meer dan 8.000 mensen het leven kostte.In de twee kuststaten zijn alles samen 440.000 mensen geëvacueerd. Ze werden opgevangen in noodonderkomens. Het gaat om een van de grootste volksverhuizingen wat India betreft, aldus de verantwoordelijke van het agentschap voor rampen. De autoriteiten gaven de opdracht om mensen die weerstand bieden, desnoods met geweld te evacueren. Zo'n 300 teams van legerartsen, ingenieurs en reddingswerkers zijn naar de regio's gestuurd die het hoogste risico lopen. Ook het Indiase Rode Kruis heeft hulpteams ingezet en de helikopters en vliegtuigen van het leger staan stand-by.Phailin is niet alleen zeer krachtig, maar heeft bovendien ook nog eens een diameter van 500 kilometer. Het Amerikaanse centrum voor tyfoons, dat door het leger wordt beheerd, waarschuwt dat de rukwinden pieken van 315 km/uur kunnen halen en het Britse Tropical Storm Risk klasseerde Phailin in de categorie van de gevaarlijkste cyclonen.(Belga)