In beeld: In Zuid-Soedan valt hulp letterlijk uit de lucht

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) dropt voedsel in het Zuid-Soedanese Nyal. De inwoners van Nyal blijven door de Sudd, het grootste moerasgebied ter wereld, wel gevrijwaard van het geweld in hun land, maar tegelijkertijd leven ze afgesloten van voedsel en medische hulp. Dankzij het voedsel dat naar beneden komt langs kleine parachutes, zijn ze in staat te overleven.

Vredesoverleg

Intussen onderhandelen de Zuid-Soedanese conflictpartijen nog steeds over een vredesakkoord, maar voorlopig zonder enig resultaat. President Salva Kiir en zijn voormalige plaatsvervanger Riek Machar trachtten al dagenlang tot een oplossing te komen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

‘Ik moet jammer genoeg bekendmaken, dat bij de gesprekken geen doorbraak is bereikt’, zei de Ethiopische minister-president en voorzitter van de Oost-Afrikaanse statengemeenschap Igad (Intergovernmental Authority on Development), Hailemariam Desalegn.

Hongersnood

In 2013 startte het geweld na ontslag Machar door president Salva Kiir omdat hij volgens die laatste een staatsgreep had proberen te plegen. De ex-vicepresident beschuldigde Kiir op zijn beurt van dictatoriale trekjes en vond dat hij moet aftreden omdat het volk niet achter hem staat.

Zo ontstond een bloedig conflict tussen aanhangers van Machar (Nuer-stam) en president Kiir (Dinka-stam). Ook de verdeling van de olie-inkomsten zorgde voor spanning tussen beide partijen. Zuid-Soedan is, in tegenstelling tot het noorden, een olierijk land.

Bij het conflict zijn al meer dan 10.000 mensen omgekomen en 1,5 miljoen mensen zagen zich gedwongen te vluchten. Volgens de Verenigde Naties (VN) is de crisis in het land van hetzelfde dramatische niveau als het conflict in Syrië. Bijna een derde van de totale Zuid-Soedanese bevolking – ongeveer 3,7 miljoen mensen – werd in 2014 met hongersnood bedreigd. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content