In beeld: geëmotioneerde overlevenden keren terug naar Auschwitz

In Auschwitz wordt de bevrijding van het voormalige nazivernietigingskamp herdacht, dag op dag 70 jaar geleden. De Poolse president Komorowski en overlevenden van Auschwitz legden kransen bij de dodenmuur, waar indertijd executies werden voltrokken. Voorts was er net buiten het kamp een herdenking met overlevenden.

Op de officiële plechtigheden worden heel wat hoogwaardigheidsbekleders verwacht uit zowat vijftig landen. Ook 300 overlevenden van de Holocaust zullen erbij zijn. Opvallende afwezige is Vladimir Poetin. Volgens waarnemers kreeg de Russische president geen uitnodiging van Polen en heeft dat alles te maken met de situatie in het oosten van Oekraïne.

Namens België zullen premier Charles Michel, koning Filip en koningin Mathilde, en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aanwezig zijn.

De verschillende concentratiekampen van Auschwitz (Auschwitz-Stammlager, Auschwitz-Birkenau en Auschwitz-Monowitz) werden op 27 januari 1945 bevrijd door de Sovjettroepen. Het was het dodelijkste concentratiekamp van nazi-Duitsland. Naar schatting 1,1 miljoen Joden, zigeuners, homoseksuelen of politieke opposanten zijn er omgekomen door vergassing, ziekte of uitputting. Jaarlijks trekt het complex anderhalf miljoen bezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content