In beeld: Ellende, woede en hoop aan Grieks-Macedonische grens

A woman sits with her child after migrants and refugees tried to open the border fence at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, April 7, 2016. REUTERS/Marko Djurica TPX IMAGES OF THE DAY - RTSE0YT © REUTERS

De Griekse regering is volop bezig met de ontruiming van de voorlopige vluchtelingenkampen in de haven van Piraeus en in Idomeni, aan de grens met Macedonië. De vluchtelingen worden in het Arabisch opgeroepen zich met bussen naar een van de officiële opvangkampen te begeven.

Over enkele dagen beginnen in Griekenland de orthodoxe paasfeesten en worden de eerste toeristen verwacht. Paaszondag valt op 1 mei. De haven moet vrij zijn als duizenden mensen naar de eilanden varen, klonk het in regeringskringen. De asielzoekers, die in koepeltentjes en magazijnen zitten, willen niet weg. Ze denken dat ze enkel kans maken om uit Griekenland weg te geraken als ze samenblijven en de wereld hun ellende ziet.

Teruggestuurd naar Turkije

Voor de tweede keer deze week heeft Griekenland migranten die de Egeïsche Zee overgestoken waren, teruggestuurd naar Turkije. Omstreeks 5 uur werden vrijdagochtend 45 personen op een ferry gezet, drie uur later volgde een tweede groep met 79 personen. Het gaat vooral om Pakistanen.

Maandag vond de eerste terugkeeroperatie in het kader van het Europees-Turkse vluchtelingenakkoord plaats. Onder grote mediabelangstelling werden toen 202 migranten terug naar Turkije gebracht.

Die mensen die teruggestuurd werden, hebben in Griekenland geen asiel aangevraagd. Wie dat wel doet, ziet zijn aanvraag behandeld en kan nu nog niet worden teruggestuurd, daarvoor is de stapel te verwerken dossiers nog te groot. Het is pas wanneer hun asielaanvraag geweigerd of onontvankelijk wordt verklaard, dat ook asielzoekers gedwongen zullen worden terug naar Turkije te keren.

Enkel wie in Turkije geen asiel of internationale bescherming kan krijgen en vreest precies daar gevaar te lopen, mag in Europa blijven. Ook Syriërs zullen op termijn worden teruggestuurd, maar in ruil zal Europa Syriërs hervestigen die zich nu nog in Turkije bevinden en de gevaarlijke oversteek van de Egeïsche Zee niet hebben gemaakt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content