In beeld: de indrukwekkende cijfers achter Panama Papers

In beeld: de indrukwekkende cijfers achter Panama Papers
© Knack

Panama Papers © Knack

De omvang van de gelekte gegevens bij Mossack Fonseca en dus van het onderzoek (niet voor niets 'het grootste journalistieke onderzoek ooit) is gigantisch.

De omvang van #PanamaPapers © ICIJ

De precieze omvang van #PanamaPapers.

Panama Papers © Knack

Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd, al blijken vooral vijftigers en zestigers offshores te bezitten. En het universum van offshores is a man's world: slechts een op de vijf betrokkenen is een vrouw.

Panama Papers © Knack

De Belgen komen uit tal van sectoren. Financiën, de diamantsector, handel, bedrijfsbeheer en immobiliën springen er bovenuit. Verder vind je onder Belgische offshore-eigenaars onder meer dokters, tandartsen, gynaecologen, IT-specialisten, advocaten, uitvinders, academici, grafisch ontwerpers, slagers, architecten, vastgoedmakelaars, verzekeringsagenten, sportlui, een marktkramer en een filmproducent.

Panama Papers © Knack

De "offshore-Belgen" wonen voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de provincie Antwerpen. De provincie Namen heeft nauwelijks inwoners met een offshore. Opmerkelijk is verder dat Ukkel liefst 52 inwoners telt gelinkt aan een bedrijf in een belastingparadijs. Met een bevolking van bijna 80.000 inwoners komt dat neer op één offshore-eigenaar per 1530 inwoners.

Panama Papers © Knack

In totaal ontdekten we in het datalek liefst 1144 offshores gelinkt aan Belgen. Bijna de helft van al die schermvennootschappen is opgericht op de Britse Maagdeneilanden (539), dat voortaan met stip de favoriete offshorebestemming van de Belg kan genoemd worden. Tweede favoriete offshore bestemming van de Belg is Panama (314 offshores gelinkt aan België) met bijna 3,5 miljoen inwoners. Op drie staan de Seychellen (177 offshores gelinkt aan België).

Panama Papers © ICIJ

Wie zijn de hoofdrolspelers in Panama Papers? Ga hier naar de interactieve app: http://bit.ly/1qjOOjE