In beeld: De illegale mijnen die het Amazonewoud kaalplukken

In beeld: De illegale mijnen die het Amazonewoud kaalplukken
© REUTERS

© REUTERS

Een gespecialiseerde agent van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama doekt een illegale cassiterietmijn op in het Amazonewoud. Het regenwoud in Brazilië wordt momenteel tegen een hoger tempo ontbost dan de voorbije tien jaar het geval was. Een deel daarvan is te wijten aan de naar schatting 450 illegale mijnen die er opereren.

© REUTERS

Agenten van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama vernietigen materiaal dat gebruikt wordt bij illegale mijnbouw. Volgens de jongste cijfers, die gebaseerd zijn op satellietbeelden, verdween tussen augustus 2017 en juli 2018 zowat 7.900 vierkante kilometer oerwoud. De ontboste oppervlakte komt overeen met een gebied dat zowat even groot is als de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant samen.

© REUTERS

Mijnwerkers worden kort vastgehouden en ondervraagd bij een raid op een illegale mijn. Volgens milieuagentschap Ibama zijn niet de mijnwerkers, die vaak zowat als slaven werken, het doelwit, maar de lokale misdaadbazen die erachter zitten.

© REUTERS

Een illegale cassiterietmijn in het Braziliaanse Amazoneregenwoud.

© REUTERS

Materiaal voor illegale mijnbouw wordt verbrand bij een operatie door het Braziliaanse milieuagentschap. Greenpeace vreest dat het beleid van de nieuwe Braziliaanse president, de rechtse populist Jair Bolsonaro, enkel maar tot meer ontbossing zal leiden.

© REUTERS

Een agent observeert een illegale goudmijn. President Bolsonaro wil de invloed van het milieuagentschap inperken.

© REUTERS

Een mijnwerkerskamp in de Braziliaanse jungle.

© REUTERS

Agenten van het Braziliaanse milieuagentschap voeren een raid uit op een illegale goudmijn.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Een mijnwerker vlucht tijdens een raid uit op een illegale mijn.