In beeld: China drijft war on terror op in Oeigoerse regio

© REUTERS

© REUTERS

De politie bewaakt een weg door de Taklamakanwoestijn in de autonome Xinjiang-regio. China heeft naar eigen zeggen te maken met een ernstige dreiging van islamextremisten in de regio en voert daarom de veiligheidsmaatregelen op. Volgens Peking willen separisten onder de Oeigoerse moslimminderheid spanningen opstoken met de Chinese Han-meerderheid en zouden ze ook aanslagen plannen elders in China.

© REUTERS

Winkeluitbaters in de stad Kashgar, in de autonome Chinese regio Xinjiang, maken zich op voor de dagelijkse antiterreuroefening buiten de bazaar. Drie keer per dag moeten ze klaar staan met houten knuppels die ze van de lokale overheid krijgen, ter voorbereiding op een mogelijke aanval met messen door moslimterroristen.

© REUTERS

Portretten van de voormalige Chinese communistische partijvoorzitter Mao Zedong, stichter van de Sovjetunie Vladimir Lenin en Duitse filosoof Karl Marx in de bazaar van de Chinese stad Kashgar, op de zijderoute. Volgens bewoners maken de veiligheidsoefeningen deel uit van een repressieve machtsontplooiing in de regio.

© REUTERS

Politie controleert de identiteitskaart van een man in de straten van de stad Kashgar.

© REUTERS

Ethnische Oeigoeren, een moslimminderheid in China, bij een standbeeld van Mao Zedong in de westelijke stad Kashgar. Winkeluitbaters in de stad moeten nu ook onder meer camera's installeren in hun winkels, waarvan de beelden naar de lokale politie gaan.

© REUTERS

China heeft naar eigen zeggen te maken met een aanzienlijke dreiging van moslimextremisten in de autonome Xinjiang-regio. Tijdens wekelijkse ceremonies moeten Oeigoeren, die voor een instroom van Han-Chinezen er in de meerderheid waren, trouw zweren aan de Chinese vlag en extremisme veroordelen.

© REUTERS

Een fotomontage toont kleine buurtmoskeeën in de stad Kashgar die door de Chinese autoriteiten verzegeld werden. Oeigoerse moslims moeten nu naar grotere, gecentraliseerde moskeeën die makkelijker te controleren zijn.

© REUTERS

© REUTERS

Een schapenherder in de buurt van de stad Hotan, in de Xinjiang-regio.

© REUTERS

Een vervallen buurt in de oude stad van Kashgar.