Het gaat om ongeveer 274.000 illegale migranten, terwijl dat er een jaar eerder nog maar 100.000 waren.

De meeste illegale migranten komen over het water in Europa aan. In 2014 bereikten meer dan 170.000 mensen de Italiaanse kust, in Griekenland ging het om 50.000 migranten.

Syriërs

Volgens Frontex vormen de Syriërs de grootste groep illegale migranten. De reden is niet ver te zoeken: Syrië is het toneel van een oorlog die in vier jaar tijd mogelijk al aan een paar honderdduizend mensen het leven gekost heeft.

Libië

Dat het totale aantal illegale migranten in 2014 de hoogte inschoot, heeft volgens Frontex-woordvoerster Ewa Moncure verschillende oorzaken. 'De dramatische toestand in Syrië, in Eritrea, in Zuid-Soedan, in de Democratische Republiek Congo en in Irak, en dat alles in combinatie met het feit dat Libië de facto een gefaalde staat is waar de wet niet langer van toepassing is.'

'Zo zijn de ideale omstandigheden gecreëerd voor mensensmokkelaars die in Libië ongestraft hun gang kunnen gaan.' Volgens de woordvoerster is Libië dan ook 'het belangrijkste vertrekpunt voor migranten' geworden.

Ook de groei van Islamitische Staat heeft een aanjaageffect op de illegale migratie gehad, luidt het bij Frontex. (Belga/KVDA)

Het gaat om ongeveer 274.000 illegale migranten, terwijl dat er een jaar eerder nog maar 100.000 waren. De meeste illegale migranten komen over het water in Europa aan. In 2014 bereikten meer dan 170.000 mensen de Italiaanse kust, in Griekenland ging het om 50.000 migranten.Volgens Frontex vormen de Syriërs de grootste groep illegale migranten. De reden is niet ver te zoeken: Syrië is het toneel van een oorlog die in vier jaar tijd mogelijk al aan een paar honderdduizend mensen het leven gekost heeft. Dat het totale aantal illegale migranten in 2014 de hoogte inschoot, heeft volgens Frontex-woordvoerster Ewa Moncure verschillende oorzaken. 'De dramatische toestand in Syrië, in Eritrea, in Zuid-Soedan, in de Democratische Republiek Congo en in Irak, en dat alles in combinatie met het feit dat Libië de facto een gefaalde staat is waar de wet niet langer van toepassing is.' 'Zo zijn de ideale omstandigheden gecreëerd voor mensensmokkelaars die in Libië ongestraft hun gang kunnen gaan.' Volgens de woordvoerster is Libië dan ook 'het belangrijkste vertrekpunt voor migranten' geworden. Ook de groei van Islamitische Staat heeft een aanjaageffect op de illegale migratie gehad, luidt het bij Frontex. (Belga/KVDA)