Het Franse weekblad Le Canard Enchaîné heeft emails gepubliceerd van IKEA-managers naar politieagenten waarin informatie gevraagd wordt over lastige klanten en werknemers. Volgens het weekblad vroeg het bedrijf meer dan 200 strafbladen en andere documenten op.

In de emails wordt onder meer gevraagd naar persoonlijke informatie van werknemers, vakbondsleden en klanten. Ook in inschrijvingsbewijzen van voertuigen en mogelijke banden met politieke organisaties was IKEA erg geïnteresseerd.


80 euro per controle

De politie werd volgens het weekblad voor elke controle zo'n 80 euro betaald door het hoofd security van IKEA Frankrijk. De ingewonnen informatie werd dan aangewend om een beslissing te nemen over het mogelijke ontslag van een werknemer of om klanten die met de meubelzaak in een rechtszaak verwikkeld waren in diskrediet te brengen.

Zo vroeg de Zweedse meubelzaak onder meer informatie op van een klant die een vergoeding van 4.000 euro van de zaak eiste en werd er gevraagd een wagen na te trekken die te dicht in de buurt kwam van een site waarop in de toekomst een nieuwe winkel zou worden gebouwd. Als de beschuldigingen kloppen, kunnen de verantwoordelijken bij IKEA bestraft worden met een boete tot 300.000 euro en een celstraf tot vijf jaar. Dat schrijft de BBC op haar website.


IKEA start onderzoek

Een woordvoerder van Ikea Frankrijk beloofde de zaak te onderzoeken maar bevestigde of ontkende de beschuldigingen niet. "We keuren alle vormen van illegale praktijken ten sterkste af, zeker praktijken die een inbreuk op iemands privéleven vormen", zei het bedrijf in een mededeling. "We zijn van plan een onderzoek uit te voeren om uit te vinden wat er juist gebeurd is. Tenminste als er al iets gebeurd is. Ons onderzoek is dan ook op geen enkele manier een schuldverklaring."

Een tiental IKEA-werknemers zijn van plan klacht in te dienen tegen de meubelzaak omdat ze zich in hun privacy geschonden voelen. Maar het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken meldt aan de BBC dat er tot zover nog geen officiële klacht is neergelegd.


Stasi-waardig

Volgens de Britse krant The Telegraph is het niet de eerste keer dat IKEA bekritiseerd wordt om hoe het met haar personeel omgaat. In het in 2010 uitgeven boek 'De waarheid over IKEA' staat beschreven hoe het personeelsbeleid van het bedrijf naar racisme en nepotisme neigt. Verder werd de manier waarop het bedrijf haar werknemers controleert toen 'Stasi-waardig' genoemd. (PC)

Het Franse weekblad Le Canard Enchaîné heeft emails gepubliceerd van IKEA-managers naar politieagenten waarin informatie gevraagd wordt over lastige klanten en werknemers. Volgens het weekblad vroeg het bedrijf meer dan 200 strafbladen en andere documenten op. In de emails wordt onder meer gevraagd naar persoonlijke informatie van werknemers, vakbondsleden en klanten. Ook in inschrijvingsbewijzen van voertuigen en mogelijke banden met politieke organisaties was IKEA erg geïnteresseerd. 80 euro per controle De politie werd volgens het weekblad voor elke controle zo'n 80 euro betaald door het hoofd security van IKEA Frankrijk. De ingewonnen informatie werd dan aangewend om een beslissing te nemen over het mogelijke ontslag van een werknemer of om klanten die met de meubelzaak in een rechtszaak verwikkeld waren in diskrediet te brengen. Zo vroeg de Zweedse meubelzaak onder meer informatie op van een klant die een vergoeding van 4.000 euro van de zaak eiste en werd er gevraagd een wagen na te trekken die te dicht in de buurt kwam van een site waarop in de toekomst een nieuwe winkel zou worden gebouwd. Als de beschuldigingen kloppen, kunnen de verantwoordelijken bij IKEA bestraft worden met een boete tot 300.000 euro en een celstraf tot vijf jaar. Dat schrijft de BBC op haar website. IKEA start onderzoek Een woordvoerder van Ikea Frankrijk beloofde de zaak te onderzoeken maar bevestigde of ontkende de beschuldigingen niet. "We keuren alle vormen van illegale praktijken ten sterkste af, zeker praktijken die een inbreuk op iemands privéleven vormen", zei het bedrijf in een mededeling. "We zijn van plan een onderzoek uit te voeren om uit te vinden wat er juist gebeurd is. Tenminste als er al iets gebeurd is. Ons onderzoek is dan ook op geen enkele manier een schuldverklaring." Een tiental IKEA-werknemers zijn van plan klacht in te dienen tegen de meubelzaak omdat ze zich in hun privacy geschonden voelen. Maar het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken meldt aan de BBC dat er tot zover nog geen officiële klacht is neergelegd. Stasi-waardig Volgens de Britse krant The Telegraph is het niet de eerste keer dat IKEA bekritiseerd wordt om hoe het met haar personeel omgaat. In het in 2010 uitgeven boek 'De waarheid over IKEA' staat beschreven hoe het personeelsbeleid van het bedrijf naar racisme en nepotisme neigt. Verder werd de manier waarop het bedrijf haar werknemers controleert toen 'Stasi-waardig' genoemd. (PC)